Инфо

7. октобар 2021.7. окт 2021.
Стручни тим:  У служби пацијената

Стручни тим: У служби пацијената

Минимално инвазивна хирургија

Најбезболније решење за оздрављење

Хирургија као опредељење, знање и искуство као препорука. Трансанална ендоскопска микрохирургија, технолошки софистицирана и минимално инвазивна метода.
Циљ најбезболније и најсигурније решење за пацијента
Иницијативом прим. др Горана Ивића, Сремска Митровица је пре шест месеци добила нови Хируршки центар. Клиника је основана са идејом да пацијенти на једном месту могу добити све врсте хируршких прегледа, као и процедуре амбулаторне хирургије, док је као следећи степеник дефинисана дневна хирургија.
Иако од отварања није прошло временски много, за консултације и прегледе се јављају људи из целог региона. Примаријус доктор Ивић, досадашњи сарадник и консултант бројних приватних клиника у земљи и иностранству, каже за “Глас Подриња”, да је за ово интересовање пре свега задужена чињеница да мало хируршких центара било где у региону или Европи, може да се похвали да има стручњака који може да обави класичну, лапароскопску и трансаналну операцију, али и податак да је ово једино место у Србији где је могућа трансанална ендоскопска микрохирургија, процедура у свету одавно позната, али захтевна за овладавање и примену.

Корист пацијента на првом месту
-Стручни тим нашег Центра се труди да омогући својим пацијентима најбоље што је за њихову болест потребно. То значи да не лечимо увек овде пацијенте, већ да их често спајамо са другим докторима, стручњацима из области која је њима потребна. Присутни смо и помажемо сваки корак ка њиховом оздрављењу и у том смислу смо направили бројне конекције са клиникама широм Србије и Европе- објашњава прим. др Горан Ивић, специјалиста опште хирургије, хирург Опште болнице у Сремској Митовици.

Стручност као препорука
Доктор Ивић се обучавао за трансаналну ендоскопску микрохирургију код професора Герхарда Буеса, на Универзитетској клиници у Тубингену. Методу често “очајно тешку за хирурга, али безгранично лаку за пацијента”, са супехом практикује код нас годинама у назад.

Фото: Глас Подриња, Прим. др Горан Ивић: Балкански стручњак у области трансаналне ендоскопске микрохирургије, Фото: "Глас Подриња"


Клиника је основана са идејом да пацијенти на једном месту могу добити све врсте хируршких прегледа, као и процедуре амбулаторне хирургије, док је као следећи степеник дефинисана дневна хирургија


На жалост, овакав облик хируршких интервенција, у Србији није био адекватно медијски испраћен, па је данас мало позната чињеница да у доктору Ивићу наша земља има балканског стручњака у области трансаналне ендоскопске микрохирургије. Стручњака који већ 16 година “активно учествује у едукацији и обуци из области лапароскопске хирургије у болницама широм Србије и региона”, а једно време 2005. проводи и на Клиници за колоректалну хирургију у Оксфорду, где добија прилику да одржи предавање и тако промовише српску хирургију.

Операције без бола
Како наводи примаријус Ивић, трансанална хирургија је метода настала пре лапаросокопске хирургије, почетком осамдесетих година прошлог века у Немачкој. Основна замисао је била да се тумори на дистанци до 20 см у завршном делу дебелог црева могу одстранити без отварања организма, кроз природне отворе. Без и једне трауме на кожи, са минималном количином бола и најлакшим могућим постоперативним током.
-Реч је о једној од круна минимално инвазивне хирургије, јер је у њој испреплитан велики број технолошких иновација. Прва је како одржати лумен црева отвореним током саме операције. Потом, када ставите тубус чија је ширина 4 цм и у њега два инструмента од по 7 мм, ви имате радиус покретљивости од нешто више од центиметар на једној и на другој страни. Велики је просторни конфликт дугачких инструмената, где и мали покрет руку на краћем крају значи велико махање у ректуму. Покрети руку хирурга морају да буду минимални, да не кажем микроскопске природе- објашњава доктор Ивић процедуру и додаје:
-Овом методом се могу одстранити тумори са дебелог црева максималне удаљености и до 20 цм. Углавном одстрањујемо бенигне туморе и оне са ограниченим нивоом продора у дебелом цреву, односно туморе који јесу малигни, али испуњавају неке карактеристике да би могли да се раде овом локалном методом.
Контроле и превентива
Након одстрањивања тумора овом методом пацијенти се прате. Без обзира што је реч о бенигним израслинама, они некада могу да се на истом месту врате, јер је тешко одредити границу почетка измене ћелија.
-Бенигни тумор у 97% случајева буде претеча малигног. Због тога је јако важно на време га уочити и отклонити. Превентивни прегледи нам омогућавају да ухватимо овај процес на почетку- каже доктор Ивић.

Отклањање хемороида и перианалних фистула
Доктор Ивић новоди да скоро 70 одсто популације болује од хемороида. За њихово лечење користе се различите методе, али да је најбезболнији пут до излечења трансанална деартеријализација ТХД метода, или ласерска хирургија.
-Ваше је само да нађете артерију и да је прошијете и ствар се решава безболно и просто- каже примаријус Ивић, и додаје да својим пацијентима нуде могућност ласерског отклањања ураслих длака, односно, захват који траје 20-30 минута и који се ради у локалној анестезији. Постоперативни ток у овом случају траје један дан.

ХЦСМ“Ивић“:
Једино место у Србији где је могућа трансанална ендоскопска микрохирургија


Ово је база око које желим да окупимо више мањих центара, као што је Центар за консултацију за трансаналну микроскопску хирургију, центар за лечење хемороида, Центар за једнодневну хирургију кила, центар за лечење гојазности


Развој Центра
Идеја доктора Ивића је да се овај Центар развија и грана у више праваца. Са друге стране, жеља му је да се у личном професионалном смислу развија у области примене робота у хируршкој пракси, а до сада стечена знања дели са новим генерацијама, јер како каже најјефтинија и најбоља опција је када млади људи имају прилике да унапређују своје вештине у својој земљи.
-Ово је база око које желим да окупимо више мањих центара, као што је Центар за консултацију за трансаналну микроскопску хирургију, центар за лечење хемороида, Центар за једнодневну хирургију кила, центар за лечење гојазности. То је правац у којем сада размишљам- закључује прим. др Горан Ивић.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa