Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Од мог града мојој земљи
Локална дебата

Од мог града мојој земљи

У организацији Фондације БФПЕ за одговорно друштво у Шапцу је протеклог уторка организована локална дебата пор називом “Од мог града мојој земљи- Како осигурати развој Србије”. О развојним потенцијалима града и примерима добре праксе, своје мишљење су изнели представници организација цивилног друштва и локалне самоуправе
Отвореним дијалогом до решења и развоја. Искреним запажањима и конструктивним предлозима оних који одлучују у локалној заједници и свих оних које се те одлуке тичу, до заједничког напретка.
Наведено би у најкраћем био опис програма који је Београдски фонд за политичку изузетност покренуо у оквиру пројекта “Од мог града мојој земљи - Како осигурати развој Србије” у осам српских градова уз подршку Немачке агенције за развојну сарадњу.

Са друге стране град Шабац је на државном нивоу годинама у назад препознат као пример добре праксе када је реч о сарадњи приликом доношења битних одлука са сектором цивилног друштва. Представници грађана и организација су, за разлику од већине других јединица локалне самоуправе, имали могућност да учествују и кокреирају важна стратешка документа.



-Дебата дошла је у право време када град Шабац ради на новом стратешком документу- План развоја града Шапца за период 2021-2030. године. Разговарали смо са што ширим аудиторијумом на ову тему, стручним лицима из свих области као и са нашим привредницима и од изузетног је значаја укључивање цивилног сектора у ту дебату како бисмо чули шта је све потребно и шта је то најважније што треба да се нађе у оваквом документу. Оно што ми је посебно драго јесте да је град Шабац пример добре праксе за многе ствари које се реализују широм наше земље и да може да служи осталим локалним самоуправама као пример. Данас смо говорили, како о примерима добре праксе тако и о ономе што треба да се деси у наредном периоду, а све у циљу одрживог развоја и како бисмо задржали ту лидерску позицију коју имамо сад - рекао је испред локалне самоуправе Шапца Немања Пајић председник Скупштине града.

Развијена Србија у Европској унији, Србија са одговорним друштвеним и политичким елитама, од самог оснивања је једна од визија Београдског фонда за политичку изузетност. Идеја да се на локалним нивоу омогући покретање дијалога између свих релевантних чинилаца са циљем идентификације, разматрања властитих потенцијала и могућности, само је један од корака које овај Фонд у том смеру чини.

-Изузетно је важно за развој сваког дела земље. Немогуће је развијати један, а запоставити друге делове. Да би развој био одржив и у складу са свим оним што средина може да пружи, неопходна је озбиљна децентрализација, свега, па измеђуосталог и децентрализација плана развоја целог друштва. Корак, по корак, кроз многа искуства само стигли до онога где смо данас у Шапцу, где ћемо разговарати о будућности. О будућности и ономе што је код сваког места важно, а специфично. Покушаћемо да дођемо до доприноса који сваки од наших партнера може да пружи да како би Србија се заиста развијала на начин који је по мери грађанки и грађана. Када смо започињали овај ројекат, 2019. ми смо искрено веровали да ће он резултирати јеном сликом будућности развоја Србије, успети да мобилише људе да заједно размишљају о томе куда желе да крену, куда желе да стигну и шта све могу да учине да би дошли до одрживог развоја- истакла је измеђуосталог у уводном обраћању председница Фондације БФПЕ за одговорно друштво Соња Лихт.



Локална партнерска организација БФПЕ на реализацији пројекта “Од мог града мојој земљи” је Асоцијација “Дуга”. У Шапцу су нам познати као најјачи глас за права осетљивих група, али и најјачи заговроници мобилизације грађана на локалном нивоу у доношењу одлука.

-Ми смо у Шапцу пример добре праксе како неке ствари могу добро да се организују у партнерству. Када кажем партнерство, мислим о партнерству организација цивилног друштва унутар цивилног сектора, али и унутар организација цивилног друштва, локалне самоуправе и институција које су овде са нама. У последњем стратешком планирању које је наша Асоцијација имала од 2021-2025, посебно смо препознали тему одрживог развоја. О њему не можемо говорити уколико не планирамо. Шабац је један од ретких градова који има све стратегије и локалне акционе планове који су донети у сарадњи институција и организација цивилног друштва. Као пример навешћу само да је град Шабац ове године донео нови Локални акциони план социјалне заштите и знам да су многе асоцијације цивилног друштва биле укључене. Драго ми је и да ГИЗ који финансира овај догађај препознаје град Шабац и град Ваљево као примере добре праксе у Србији - истакао је Александар Прица, председник Асоцијације “Дуга” и још једном подвукао да одрживог развоја нема без планирања.

-У колико не знамо одакле смо дошли, где смо сада и где желимо да идемо у будућности, ми не можемо ни као породица да напредујемо, а камо ли организација цивилног друштва или град. Да би могли адекватно планирати ми би морали да укључимо све силне популације, грађане и грађанке за које се залажемо у локалним акционим плановима.

У другом делу дебате учесници су препознали потенцијале града у културном, туристичком и економском аспекту развоја, док је у трећем сегменту било речи о услугама социјалне заштите по којима је наш град постао својеврстан бренд у Србији. Овде је посебно апострофирана сарадња између локалних и републичких институција са организацијама попут шабачког Каритаса, Дуге, Хуманог срца и Удружењем параплегичара мачванског округа.

Трибина у Шапцу је била седма у оквиру пројекта Од мог града мојој земљи. Након нашег, остаје да се чује глас цивилног сектора града Чачка. Крајњи циљ је скупљање и размена успешних решења.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa