Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Право на помоћ осетљивим групама становништва
Иземене у интересу најосетљивијих категорија

Право на помоћ осетљивим групама становништва

Скупштина града Шапца, на седници одржаној 8.10.2021. донела је Одлуку о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама социјалне заштите града Шапца. Овом Одлуком уводи се Право на помоћ осетљивим групама становништва и проширује се обухват потенцијалних корисника услуге Предах смештај
Помоћ осетљивим групама становништва обезбеђује се поводом обележавања новогодишњих и божићних празника, Дечије недеље и поводом месеца солидарности са старијим лицима. Право на помоћ се обезбеђује у натури или једнократном новчаном износу, а висина појединачног износа утврђује се у складу са опредељеним средствима у буџету града, као и утврђеним бројем корисника.
-Корисници права на помоћ поводом обележавања Дечије недеље могу бити деца на смештају у хранитељским породицама и под старатељском заштитом до навршених 18 година живота. Одмах по објављивању ове одлуке у Службеном листу града Шапца, Центар за социјални рад ће, по службеној дужности, покренути поступак признавања права, тако да ће 168 малишана добити помоћ поводом Дечије недеље, а средства за ту намену у буџету су 600 хиљада динара. На жалост, ове године, због пандемије, изостало је традиционално дружење са хранитељима и децом, али ће свакако за то бити прилике када епидемијска ситуација буде дозволила. Корисници права на помоћ поводом обележавања Месеца солидарности са старијим лицима, према програмским активностима Центра за социјални рад, биће лица старија од 65 година са територије нашег града, која су на смештају у Геронтолошком центру Шабац - рекла је Јелена Милошевић, чланица Градског већа задужена за социјална питања, рад и запошљавање.
Корисници права на помоћ поводом обележавања новогодишњих и божићних празника могу бити деца под старатељском заштитом до 10 година старости, деца корисници новчане социјалне помоћи до 10 година старости и деца до 10 година старости која се према мишљењу стручног тима Центра за социјални рад Шабац налазе у изузетно тешкој материјалној ситуацији, а не испуњавају услове за остваривање права на новчану социјалну помоћ.
-Услуга Предах смештај представља краткорочни и привремени смештај особе са сметњама у развоју који се обезбеђује као дневни, викенд или вишедневни смештај, ради пружања подршке корисницима и њиховим породицама у одржавању и побољшању квалитета живота, са циљем останка корисника у породици. Одлуком о изменама и допунама Одлуке о правима и услугама социјалне заштите града Шапца проширује се обухват потенцијалних корисника ове услуге, на тај начин што се поред деце и младих са сметњама у развоју, уводи могућност да и одрасла лица са сметњама у развоју, буду корисници услуге Предах смештај. Објекат намењен реализацији ове услуге “Богдај” свечано је отворен 2.10.2021. Објекат је изграђен на имању Епархије шабачке, средствима Фонда “ Хумано срце” и других приватних донатора. Услуга је лиценцирана од стране Министарсва за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а средствима из буџета града Шапца ће бити финансирани трошкови функционисања смештаја. Услуга се корисницима обезбеђује без њиховог учешћа у цени услуге. “Богдај” је симбол хуманости, а такође и пример добре праксе који показује да се умрежавањем свих актера живота на локалу уз подршку ресорног Министарства, значајно може олакшати живот најосетљивијим групама становништва и пружити подршка онима којима је подршка и најпотребнија- закључила је Милошевић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa