Инфо

14. октобар 2021.14. окт 2021.
Комад осетљиве душе
ДРАГАН ФИЛИПОВИЋ:“БЕЛЕГ ОД БАЈОНЕТА“

Комад осетљиве душе

Без обзира колико млад човек желео да другачије мисли од онога како су га у релативно блиској прошлости васпитавали „трујући“ његову чисту, непомућену душу опојним идеолошким образложењима, она се кад тад поново јаве у зрелим годинама, кад је образован човек способан да самосталније размишља и доноси одлуке. И тек тада он је решен да суди и сопственим очима гледа на свет, независно од других. Још ако је то у свери литерарној то је посебан поглед.

Тако се и Драган Филиповић, новинар и публициста из Шапца у својој књизи, „Белег од бајонета“ која се налази пред читаоцима, бавећи се ратом као идеолошком категоријом која симболизује наставак политике насилним средствима, враћа коренима. Враћа се добро стационираној прошлости која је готово идеално „покрила“ све друштвене поре, због чега је тако дуго и трајала, супериорно пропагирајући неке универзалне људске вредности, као што су правда, једнакост, исте стартне могућности... Увидевши да су то уствари вечне друштвене категорије око којих нема дилеме, без обзира на време и нове друштвене релације, Филиповић их апострофира и тако чини још снажнијим и универзалнијим.

Не може се тек тако владати. Потребно је подсећање на Макијавелистичку тезу. Белег прошлости као мора притиска будуће генерације, поготово кад му и чињенице које аутор „Белега од бајонета“ бележи, веома аутентично иду у прилог.
Снага и укупна вештина којом то чини су за сваку похвалу. То је једноставно уметност, висок ниво писане речи. То је победа образовања које је аутор стекао али и својеврсан Божји дар, који човек има или нема.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa