Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Духовни центар „Свети Сава“

Окрепљење духа и тела

Идеја Радослава Веселиновића и Епископа Лаврентија. Садржаји за младе и све који желе одмор од градске вреве. За здравље тела и духони развој. Стварање сећања које заувек вежу за матичну државу, град и мајку цркву. Прва фаза може бити завршена за две или три године
Нешто мање од два века у власништву Епархије шабачке постоји земљиште у атару села Богосавац, удаљено око три километра од Шапца. Садашњи Епископ господин Лаврентије пожелео је да немалом пространству поклони радост, да га употни садржајем што обједињује физичко и духовно здравље, те да мајка црква својој деци дарује још једно место окупљања којима ће царовати радост, смех, доброта. Из племените жеље изложене на Црквеном одбору, родила се идеја Духовног центра „Свети Сава“, односно духовно-спортско-рекреативног комплекса.

-На састанку смо разговарали о жељи Преосвећеног господина Лаврентија и представио сам идеју изградње омладинско-рекреативног центра намњеног најмлађима, младима, али и свима који трагају за повременим излетом ван градске вреве. Догодило се то пре неколико година, Град је изашао у сусрет, некадашње Јавно урбанистичко предузеће „План“ израдило је детаљан план развоја прве фазе која подразумева садржаје на површини од око шест хектара, (од укупно 10-12 хектара) – истиче Радослав Веселиновић, потпредседник Епархије и заједно са Епископом Лаврентијем креатор идеје.
Одмах по завршетку плана, отпочела су улагања привредника, приватних лица, донатора, као и цркве из сопствених прихода.

Фото: "Глас Подриња"


-Најпре смо обезбедили снабдевање водом са око стотину метара дубине, уредили смо према плану путеве, паркинг, стазе, да би потом почели изградњу игралишта за децу, терена. У међувремену је докупљен један део смештајног капацитета где наш Епископ може да борави, а он је поклонио земљиште за израду цркве. У протеклих неколико година, уложено је између 600 и 700 хиљада евра. Мање од до сада уложених средстава је неопходно да се комплетно оконча прва фаза са новим теренима за фудбал, кошарку, трим стазом – наглашава Веселиновић, оснивач и председник компаније „Галеб“, додајући да помоћ нису искључиво новчана средства.

-Многи извођачи радова, када им предочимо идеју , понуде повољнију цену што омогућава уштеду средстава која се искористе на другом делу реализације пројекта. Не постоје рокови за завршетак, инвестирамо зависно од количине прикупљених средстава, али очекујем да се за две или три године комплетира прва фаза. Простор је недавно обогаћен и предах смештајем „Богдај“ изграђеним на земљишту које је Епископ Лаврентије поклонио фонацији „Хумано срце“.

Планирано је проширење смештајних капацитета, како би у перспективи Центар био и опција за припреме спортских клубова, јер уз све погодности говоримо о простору у близини Забрана, пријатном кутку, другачијем ваздуху. Ипак, фокус остаје на најмлађима и ономе што ће понети у срцу.

Фото: "Глас Подриња"


Ускоро и друга фаза
Одмах по завршетку прве фазе, у плану је реализација друге фазе усмерене на простор у близини дела који ће бити приведен намени у том тренутку.
-У близини је још пет хектара које желимо да ставимо у функцију, што би била друга фаза. Имамо већ идеје, жеља је да ту, између осталог, буде и базен на отвореном, но најпре следи израда плана, консултација са стручњацима и потом реализација, као што је био случај и у првој фази – предтавио је Веселиновић.


- Природа нуди сва своја богатства на само три километра удаљености од града. Желимо да посебно најмлађи одрастајући у души понесу успомену коју ће чувати и ако их живот одведе негде далеко, да се сећају свог града, државе и цркве и пожеле да се врате. Искрено верујем да Србија може бити добро место за живот и срећу. Важно је да млади, стручни кадрови остану у Србији, јер ће они своју државу учинити јаком, важно је борити се не само да остану у држави, већ да из мањих средина не одлазе у веће центре – закључује је Радосав Веселиновић уверен да је срећа свих што је на челу Епархије личност као што је Епископ Лаврентије.

-Нашег преосвећеног Владику сам упознао недуго по његовом доласку на чело Епархије, али сам бољи утисак о њему стекао у последњој деценији и по када сам кроз разговор са њим почео на другачији начин да сагледавам, осећам и поштујем нашу традицију, као припадник генерације стасале у времену где се није благонаклоно гледало на блискост појединца и цркве. Благодет свих је да имају Епископа који од почетка ради на приближавању цркве и становника, посебно младих, усађујући вредности човекољубља у њихово биће. Мислим да је ово један од првих пројеката овог типа у Србији, да је једна Епархија покренула нешто тако велико, на свом поседу, намењено најмлађима, што смо представили и министарки Дарији Кисић Тепавчевић приликом њене недавне посете Шапцу.
Д. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa