Инфо

27. октобар 2011.27. окт 2011.
КАНАРСКА ОСТРВА

ДУГО ЧУВАНА ТАЈНА

Као велики сиви кит насукан на обали, Гибралтар нас испраћа доброћудним погледом лучких светиљки. Напуштамо мореуз. Тамни облаци прогуташе дан кад заронисмо у дубоке воде Атлантика. Сву ноћ наш брод се борио са таласима, шкрипао, пропињао, цвилео и тек пред зору се умирио. Сутрадан у подне, дугачким отегнутим писком огласи да је копно на видику.
Кроз плавичасту измаглицу помаљале су се тамне стене Тенерифе, највеће острво Канарског архипелага. Укупно има седам острва: свако од њих се значајно разликује. Заједничко им је што су сва вулканског порекла.
Многи сматрају да је најлепше острво које има плаже са тамним песком али се туристи углавном опредељују за купање у базенима са водом из Атланског океана (због великих таласа и хладне воде идеални су комплекс базена Сан Телмо). Услови за купање су идеални током целе године. Планина Теиде се уздиже са централног дела острва и готово целе године је покривена снегом што представља додатну привлачност за оне који воле скијање.
На острвима Тенерифе и Гран Канариа влада вечито пролеће. Од јануара до децембра све је зелено, бујно и уцветало, повремено наиђу облаци, топла киша прсне и по неколико пута дневно али, температура ваздуха је целе године између - 18 и 24 степена.
За разлико од ова два - Фуертевентура и Ланцерот која такође припадају Канарском архипелагу - су пустињска острва са карактеристикама пустињске климе. Ваздух је знатно топлији, увек је суво, а киша не пада и по неколико ““ година!
Римљани овај архипелаг називају Срећним острвима и Баштом над哦
А историчари кажу да је њихов настанак започео пре 20 милиона година и да се најстарији планински венац подигао из Атлантика пре 8 милиона година при чему врх кратера није експлодирао већ се обрушио у унутрашњост. Под именом Лас Кањадас - данас је један од највећих кратера те врсте на свету. Последња ерупција догодила се 1909. године на острву Тенерифи близу села Сантјаго на планини Пико де Теиде.
Канарска острва су постала део шпанске краљевине 1496. године и бродови Кристофера Колумба заустављали су се у њиховим лукама на дугом путу за Нови свет.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa