Инфо

21. октобар 2021.21. окт 2021.
Чиповање и регистрација паса
РЕШИМО ПРОБЛЕМ НАПУШТЕНИХ УЛИЧНИХ ПАСА (2)

Чиповање и регистрација паса

У претходном обраћању бавили смо се узроцима великог броја напуштених паса на нашим улицама,са закључком да су то власнички пси и да су власници први у ланцу одговорности.
У овом броју говорићемо о ЧИПОВАЊУ ПАСА као најпоузданијој методи контроле кретања вашег љубимца.
Зашто је важно да чипујете вашег љубимца?
То је најпоузданија метода за проналажење пса уколико се изгуби, одлута, а што се на годишњем нивоу дешава великом броју љубимаца. Расни пси често буду украдени, многи власници их никада не пронађу Привезак са подацима на огрлици пса није поуздан начин јер се може покидати и изгубити. Тетоважа на кожи пса је подложна фалсификовању а и сам процес је болан. Микрочиповање подразумева трајно, хумано и практично решење. Други разлог је проблем неодговорних власника који избаце свог пса на улицу остављајући друштву да се бори са бројним последицама. Када је пас чипован лако долазимо до података власника а тако и могућности да се власник процесуира и адекватно казни за неодговорно понашање. Такође, уколико желите да путујете важно је знати да већина земаља не прима љубимце који нису регистровани / чиповани.

Један од веома важних разлога је формирање јединствене базе података која ће омогућити праћење уличних напуштених паса, контролу, а самим тим и већу безбедност целе заједнице.

Шта подразумева микрочиповање?
У Србији према Правилнику о начину обележавања и регистрације паса и мачака, власници обележавају свог љубимца у складу са законом којим се уређује ветеринарство.

Најбоље је да се чиповање врши од шест до осам недеља старости љубимца (или касније) у амбулантним условима. У Србији је законска обавеза да уз чиповање буде спроведена и вакцинација против беснила. Постављање чипа апликатором је безболна метода и подсећа на давање обичне ињекције. Чип је величине зрна пиринча, поставља се под кожу и најчешће га ветеринар поставља са леве стране врата пса. Нема опасности по здравље вашег љубимца. Чип је пресвучен материјалом који омогућава да остане фиксиран уз околно ткиво и немогуће је да се креће, уђе у крвоток, зрачи или инфицира ткиво. Потпуно је безбедан, не утиче на нормално функционисање пса. Трајање микрочипа је минимум 25 година, дакле доживотно и може се уклонити само хирушким путем.



Шта микрочип садржи од података?
Микрочип садржи јединствен број који се похрањује у јединственој бази података заједно са подацима власника.

Дакле приликом чиповања вашег пса добићете документа, потврде које ће садржати поред ваших података и све битне податке вашег љубимца. Уколико мењате адресу, телефон, све податке у бази можете ажурирати. Микрочип се може очитати уз помоћ специјалног читача који је лаган за употребу и има га свака ветеринарска станица, радници зоохигијене, а у Београду и радници комуналне полиције. Једноставним прислањањем читача уз кожу пса очитава се ИД број који проверен у бази података доводи до проналажења власника. Сви чиповани пси налазе се у јединственој бази података Министарства за пољопривреду, ресора за ветерину Републике Србије.

Одговорно власништво подразумева контролу кретања вашег љубимца. Чиповање вашег пса је један од најбољих начина да то и постигнете.
Волонтери шабачког Прихватилишта

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa