Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
фото: Културни центар Шабац)

фото: Културни центар Шабац)

Културни центар Шабац: Награда за најбољу
савремену приповетку Лаза К. Лазаревић

Добитница Марија Кртинић Вецков

„Награда “Лаза К. Лазаревић” је драгоцена. Њена посебност, осим тога, огледа се и у концепту који је последњих година прати. Па тако у жирију можемо видети већином ауторке, критичарке, уреднице, теоретичарке и професорке књижевности, што је, могло би се закључити, довело до тога да и само признање последњих година припадне причама о женском искуству, што је такође несвакидашње у домаћој књижевности“, истакла је добитница
Културни центар и Лазина кућа за писце доделили су награду за најбољу савремену приповетку Лаза К. Лазаревић, Марији Кртинић Вецков за приповетку Успомена из Сокобање.
Добитница није била у могућности да прими награду на свечаној додели како је било планирано јер се само пар дана раније породила и постала мајка по други пут.

Ево шта нам је за ту прилику поручила Марија Кртинић Вецков:
“Јако ми је жао што не могу да присуствујем додели награде Лаза К. Лазаревић која ме је последњих месеци учинила неизмерно срећном али надам се да ће сви разумети разлоге због којих нисам сада у Шапцу и што не могу чак ни виртуелно да се јавим жирију, а присутне поздравим. Нећу ништа ново рећи ако кажем да су приповетка и кратка прича запостављен жанр у домаћој и регионалној књижевности.

Тако је и по питању објављивања и по питању награђивања. Признања за кратка прозна дела су, за разлику од награда за романе па и поезију, права реткост. У том смислу награда “Лаза К. Лазаревић” је драгоцена. Њена посебност, осим тога, огледа се и у концепту који је последњих година прати. Па тако у жирију можемо видети већином ауторке, критичарке, уреднице, теоретичарке и професорке књижевности, што је, могло би се закључити, довело до тога да и само признање последњих година припадне причама о женском искуству, што је такође несвакидашње у домаћој књижевности.

Посебно је занимљиво што ће се награђене приче, уз дела познатих и признатих ауторки из региона, наћи у заједничкој књизи чиме ће цео концепт оставити можда и утицајнији траг на књижевне токове. Због свих ових особености, посебно ми је драго што сам добила ово признање и што ће моја прича бити део поменуте збирке која ће обухватити управо посебне женске гласове из целог региона. А морам да напоменем да је неизмерна част и када ваш текст изаберу особе попут Владиславе Гордић Петковић и Лејле Каламујић, којима се посебно дивим.

Могу рећи да је ова награда за мене важна и због писца чије име носи и у чије име је и основана. Лаза Лазаревић је зачетник модерне приповетке у српској књижевности и неко ко је са тек девет прича направио револуцију на пољу приповедања. Ипак, за мене је посебно значајан јер се у свом писању бави патријархатом, посебно величајући улогу жене, пре свега мајке, у српској породици. Култ мајке у српском друштву је једна важна тема за мене као ауторку али из потпуно супротне позиције у односу на Лазу Лазаревића, што се може видети и у награђеној причи Успомена из Сокобање”, Марија Кртинић Вецко.
Културни центар Шабац)

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa