Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОБЕЛЕЖЕНА 77. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Слобода као неотуђив дар

Никада не смемо заборавити жртве које је Шабац дао у Другом светском рату. Данас је време политике дијалога. Не ратујемо оружјем него дипломатијом у смислу бољитка за читаву Србију, а тако и за Шабац. Шабац ће подржати сећање, како на жртве које је град имао, тако и на жртве које је Србија дала у свим досадашњим ратовима да би живели животом који данас живимо
Полагањем венаца на Доњошорском гробљу у суботу је обележена 77. годишњица ослобођења Шапца у Другом светском рату. Венце на споменик жртвама фашизма положили су представници СУБНОР-а Шапца, Војске Србије, представници СУБНОР-а Лознице, Сремске Митровице, Ваљева, Богатића, удружења војних пензионера, резерних војних старешина, војних инвалида, градоначелник Шапца Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић и начелник Мачванског управног Округа Владан Красавац.

-На овај дан пре 77 година херојске партизанске јединице народноослободилачке војске умарширале су у наш град, који је у више од четири године системског терора и уништавања, коначно доживео слободу. Ове године је и 80 година од напада фашистичке Немачке на нашу земљу. Наша сећања према жртвама фашизма не бледе јер су датим животима генерацијама иза себе оставили слободу као неотуђив дар, као и путоказ да се слобода мора животом бранити и чувати, навео је председник СУБНОР-а Шабац Владимир Нинковић.

Градоначелник Шапца Александар Пајић честитао је Дан ослобођења свим грађанима Шапца и изразио задовољство због тога што велики број организација негује културу сећања на претке који су дали животе да би Шабац и Србија били слободни.

Фото: Глас Подриња


-Никада не смемо заборавити жртве које је Шабац дао у Другом светском рату. Данас је време политике дијалога. Не ратујемо оружјем него дипломатијом у смислу бољитка за читаву Србију, а тако и за Шабац. Шабац ће подржати сећање, како на жртве које је град имао, тако и на жртве које је Србија дала у свим досадашњим ратовима да би живели животом који данас живимо. Сваког тренутка радимо на томе да грађани Шапца живе боље, безбедније и сигурније. Сигуран сам да ћемо се увек сећати оних који су дали своје животе да би Шабац био слободан град, рекао је градоначелник Пајић.

Владимир Нинковић је окупљене подсетио да је ослобођење Шапца био тактички војни потез Шесте личке дивизије и делова Прве пролетерске. Прочитао је и делове сведочења Милорада Шарића, учесника ових дешавања и цитате из ратног дневника Глигорија Глише Бабовића.

Нинковић је такође говорио о томе да је више од 5.000 Шапчана, и више од 1.000 партизана из овог краја погинуло током Другог светског рата, али и да је овај крај изнедрио осам народних хероја, који више намају улице у овом граду.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa