Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Констатације које не одговарају истини
ЗОРАН ТОШИЋ, ПРЕДСЕДНИК ОДБОРА ЗА ЕКОНОМИЈУ ГО ЗЗС

Констатације које не одговарају истини

Председник Ресорног одбора за економију Градског одбора странке Заједно за Србију Зоран Тошић је на конференцији за медије реаговао на наводе које су изрекли градоначелник Шапца Александар Пајић и председник Скупштине Града Немања Пајић, а тичу се стања буџета града у прошлој години. Тошић је истакао да је на конференици изнет “низ констатација које не одговарају истини”.

-Тада, а и претхоних месеци, врло често је презентована једна нетачна информација, да је буџет Шапца био у минусу 300 милиона динара и да би без помоћи Републике у октобру био у проблему и рачун би био блокиран. По завршном рачуну 2019. године град Шабац је био у суфициту 580 милина динара. То су средства која су пренета у 2020. годину. Тада је констатовано да је пораст буџета био више од 200 милиона и да су то углавном средства од пореза на зараде, као последица великог броја новозапослених радника. Завршни рачун за 2019. годину је усвојен крајем октобра 2020. година, тј. када је нова коалиција преузела власт. Тада је на рачуну града било 205 милиона. Све обавезе су биле исплаћене, тако да није било никаквих заосталих дуговања. Приходи до краја године су се кретали у износу до 83 милиона динара. Тако да је укупно било 288 милиона на рачуну. Долазимо до тога да се у јавност износи да је буџет пред колапсом, да су дуговања огромна и на основу тога из Републике је пребачено 300 милиона. На крају године, по завршном рачуну, укупан суфицит је био 588 милиона. То су средства која су пренета за 2021. годину. Када се ове цифре саберу и одузму, можемо да констатујемо да и без тих 300 милиона пребачених из Републике, на крају године би град био позитиван 288 милиона динара. То су егзактни подаци и цифре које се могу пронаћи на сајту града, рекао је Зоран Тошић.

Тошић је истакао да је град уложио више од 1,5 милијарду динара у инвестиције у пероду од 2016. до 2020. године. Навео је да су резултати остварени у том периоду утицали на формирање буџета који је омогућавао значајна улагања у инфраструктуру и инвесртиције.

-Имали смо повећање запослености у том периоду просечно по 1.400 новозапослених годишње. То су подаци из Фонда ПИО. За шест месец 2021. године, према истом извору, на подручју Шапца су новозапослена 202 радника. Само слеп човек не може да види шпта је све урађено у граду у претходном периоду, рекао је Тошић.

Према његовим речима, градска власт и град били су опструисани од стране Републике. Навео је да је град издвојио средства за израду пројектне документације за реконструкцију Опште болнице, али да није могло да дође до договора са болницом.

-Поред тога, пројекти Луке и Северозападне радне зоне нису могли да прођу код министарства. Када је власт промењена то се догодило, навео је Тошић.

Зоран Тошић сматра да су Александар Пајић и Немања Пајић на поменутој конференцији демантовали сами себе.

-Од свих пројеката које су замислили и са којима су у предизборној кампањи изашли, до сада није ништа урађено. Констатовано је да није ништа до сада рађено зато што се нова власт борила са проблемима који су наслеђени из претходног периода. Добар део нове власти је из претходног периода, учествовали су у власти, гласали буџет, инвестиције, били активни учесници вођења града, рекао је Тошић.
Истакао је да му посебно смета флоскула “град партнер држави” и да не може то да схвати.

-Да ли то значи да ако није иста власт на локалу као у Републици да ту живе грађани другог реда који немају никаквих потреба и које треба кажњавати, рекао је Зоран Тошић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa