Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Обука

Нема безбедног саобраћаја без безбедне путне инфраструктуре

Не можемо имати безбедан саобраћај без безбедне путне инфраструктуре и из тог разлога је потребно да знамо како да користимо алате који су препознати и у свету, а сада и на територији Републике Србије, да их искористимо да направимо безбедну путну мрежу. Да бисмо имали безбедну путну мрежу на целој територији морамо да кренемо од локалних самоуправа
Шабац је јуче био домаћин обуке о коришћењу савремених алата унапређења безбедности путне инфраструктуре Агенције за безбедност саобраћаја, у којој су учествовали представници свих локалних самоуправа са територије Мачванског управног округа. Обука је одржана у Центру за стручно усавршавање на Летњиковцу.

Пројекат се реализује под покровитељством Европске уније, под називом “ЕУ за Србију - Унапређење безбедности саобраћаја”. Циљ је смањење броја и последица саобраћајних незгода у Србији.

-Агенција за безбедност саобраћаја је препознала да је важно да укључи локалне самоуправе у овај пројекат. Ради се о ИПА пројекту који има за циљ да помогне локалним самоуправама да боље управљају безбедношћу саобраћаја на свом нивоу. Ово је трећа у низу обука које смо имали. Прва се односила на унапређење стања безбедности саобраћаја и ту смо дали на значају локалима. Друга обука је била о локалним базама. Ова је важна због тога што ставља акценат на путну инфраструктуру. Не можемо имати безбедан саобраћај без безбедне путне инфраструктуре и из тог разлога је потребно да знамо како да користимо алате који су препознати и у свету, а сада и на територији Републике Србије, да их искористимо да направимо безбедну путну мрежу. Да бисмо имали безбедну путну мрежу на целој територији морамо да кренемо од локалних самоуправа, навела је Ивана Станић, начелиник Одељења за анализу истраживање у Агенцији за безбедност саобраћаја и захвалила се Савету за безбедност града Шапца који им је “по хиљадити пут” изашао у сусрет и био добар домаћин.

Оваква обука је од изузетног значаја за град Шабац јер је у Програму за рад савета правило такво да 50% средстава мора бити опредељено за унапређење саобраћајне инфраструктуре и зато је важно да чланови Савета за безбедност саобраћаја нашег града буду упознати са свим алатима кроз који могу унапредити урађено. Из Програма за рад Савета за 2021. из ове области већина мера је спроведена, а оно што нас посебно радује јесте да је Програм за рад Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца за 2022. годину добио позитивно мишљење од Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије и надамо се да ће знања стечена на овој обуци умногоме унапредити рад и дати што боље резултате у наредном периоду, рекла је Катарина Тадић, секретар Савета за координацију послова безбедности у саобраћају на путевима на територији града Шапца.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa