Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
На водама Мачве
Риболов: Почетак зимске сезоне

На водама Мачве

У току је зимска сезона риболова а како је риба хладнокрвна животиња њен метаболизам зависи од температуре воде. Већина риба у зимском периоду прави тзв. кртоге односно одлази у најдубље делове реке и ту проводи зиму. Самим тим у том периоду њихова активност је најинтензивнија када се спремају да оду у кртог и хране се, праве јата
Риболов је стара и далеко распрострањена активност лова, како риба тако и других животиња које живе у води – шкољке, ракови, лигње, сипе, хоботнице и слично.
Разликује спортски и комерцијални риболов, а може се поделити на речни, морски, језерски и вештачки риболов.

Када је реч о тренутној ситуацији на води, река Сава изузетно је ниска за ово доба године. Како долази хладно време тако и вода почиње да се хлади а то риболовцима значи само једно – већа активност рибе која се спрема за зимске услове и интензивно се храни. Што се вода више хлади грабљивице су активније, првенствено Штука и Смуђ а којe се могу ловити на варалицу и природне мамце.

У току је зимска сезона риболова а како је риба хладнокрвна животиња њен метаболизам зависи од температуре воде. Већина риба у зимском периоду прави тзв. кртоге односно одлази у најдубље делове реке и ту проводи зиму. Самим тим у том периоду њихова активност је најинтензивнија када се спремају да оду у кртог и хране се, праве јата.

По уловима риболоваца, ова година спада у средње године док је прошла година била боља јер је и сам водостај био повољнији.

РИБОЛОВАЧКИ БОНТОН
Бити пецарош не значи устати рано, отићи на воду напецати све што се закачи на удицу, затим брже боље кући да се риба испржи и поједе. Ако се тако опходите према пецању и риби лакше и јефтиније је да одете у рибарницу и купите рибу. Прочитајте ова основна правила понашања на води и покушајте да их поштујете.
– ВРАТИТЕ У ВОДУ РИБУ КОЈА ЈЕ ИСПОД МЕРЕ !!! ( Шаран 30 цм, Штука 30цм, Лињак 20 цм, Смуђ 35 цм, Караш 20цм, Кечига 30цм, Деверика 25 цм, Сом 60 цм )
– Почисти смеће које си затекао, много је лепше пецати на чистој обали. Све смеће спреми у кесу и баци у контејнер када се будеш враћао кући.
– Обалу остави увек чисту. Не остављај иза себе смеће, папире и друге отпатке, биће ти криво када дођеш следећи пут на то место и затекнеш прљаву обалу.
– Не стварај буку на риболовном месту, смета и риби и другим риболовцима.
– Увек затражи допустење (од риболовца који је пре тебе дошао) за риболов у његовој близини.
– Пажљиво рукуј прибором и не пребацуј својим преко туђег.
– Не забацуј близу колеге који је први дошао, одмакни се мало од њега.
– НАЖАЛОСТ не постоје приватна рирболовна места и не покушавај да се свађаш са „уљезом“ који је сео на твоје место (пропашће ти дан намењен пецању). То што си га ти припремио и прихранио не значи да си га закупио, покушај да устанеш раније од „уљеза“ или пронађи скривено место где „уљеза“ нема.
– У пролазу до риболовног места увек поздрави рибаре на које наилазиш, НЕ са сретан улов мајстори већ једноставним БИСТРО.
– Не бућкај по води.
– Спреми комплетан прибор ( све што ти је потребно ) пре пецања, не дозволи да тражиш од колеге да ти позајми једну удицу, оловицу и сл.
– Ако ти неко дете затражи удицу дај му, то су ипак наши наследници.
– Не саветуј никога, не намећи своје мишљење ако ти савет и мишљење нико није тражио.
Извор: https://srda.wordpress.com/



Све рибље врсте су активне, међутим не подједнако добро. Како Александар Јовановић заступник спортско-риболовачког клуба „Бистро“ каже, тренутно је најактивнија Бела риба, тј. Деверика, Бабушка и то на фидер технику пецања, док риболовци знатно слабије резултате постижу на пловак. На варалицу и кедера јавља се Штука и Смуђ, док је Шаран слабије активан али јављао се и Буцов.
У доњем току реке Дрине такође је најактивнија Бела риба како на пловак тако и на фидер. Поред тога, ловљени су и Скобаљ, Мрена, Плотица као и Буцов на варалицу. Штука се јављала на околним шљункарама и барама.

На ушћу реке Дрине у Саву у последње време уловљено је неколико изузетно крупних Сомова на варалицу, а на водама у Војводини на које иду Шабачки риболовци ловљена је Бабушка.
Узводније од Дреновачке Аде и даље изузетно добро ради Деверика на фидер технику.

Драги читаоци, од овог броја „Гласа Подриња“ представљамо вам рубрику риболов, o којој можете читати континуирано у сваком другом издању.
Кроз приче искусних и страствених риболоваца, пренећемо вам њихова искуства, савете и занимљиве анегдоте.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa