Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Да се подсетимо

Да се подсетимо

Данас је време да било која тајна више није онаквог значаја као некада. Да се поодсетимо: Тајна је реч којом се држава штити од непозваних људи, оних који држави не мисле добро. Законом је заштићена од свега што може држави да нанесе велику штету. Има више врста тајни – од личних, породичних, привредних... до државних.

У свакој држави за заштиту најважнија је државна тајна у коју спадају: државна-политичка тајна, војна тајна, полицијска тајна и привредна тајна, од значаја за државу. Све друге врста тајни су нижег значаја од државне. Званична тајна је само она која је заштићена законом и устаљеним законом и у вези је са заштитом државе.

Реч “тајна” звучи мистериозно па се неупућени клоне од саме речи. Државну тајну чувају разни државни органи – службена лица, полиција, војска, знаци забране... и све то код одавања државне тајне се санкционише. Мало ко, сем посебно заинтересованих лица, покушава да “провали” државну тајну.
Заинтересовани за неку тајну примењују разне методе да без опасности дођу до онога зашто су заинтересовани. Оне структуре из “друге” категорије тајни, а то су разне организације које немају државни карактер, сналазе на разне начине да заштите себе и имовину па тако постављају разне ограде, стражу, осветљење, звучне уређаје, патроле, портире, натписе у виду упозорења и сл. Неке од мањих организација, као што су трговинске радње, услужне радње, разни сервиси и др. и тиме писмено обавештавају јавност шта се код њих може, а шта не може, па тако наводе да је код њих забрањено увођење паса, уношење оружја, уношење разних хемикалија опасних по живот, разна запаљива средства и сл.

Да подсетимо – сем државне тајне која има устаљене ознаке сви други који нису од државног значаја од наведене врсте забаве могу да користе само неколико, и то: забрана уношења оружја, увођење животиња, уношење разних хемикалија, запаљивих материја... па и људи који својим понашањем могу да буду опасни по сва лица. Све друго спада у државну тајну и регулише се законом.

Повод за ово јављање је недавни “разговор” са особљем канцеларије у тржници где грађани свакодневно измирују своје обавезе, највише комуналне. Наиме, пре десетак дана на улици, испред канцеларије, педесетак грађана стрпљиво чека да измири своје обавезе. Канцеларија има четири шалтера, то је њена једина обавеза да наплаћује рачуне, а најчешће, без обзира на број грађана – ради један, ретко два шалтера. Међу тим грађанима био сам и ја са фотоапаратом, који иначе носим стално са собом. Подстакнут од грађана због дугог чекања у реду ја направим два снимка да документујем стање. Кад сам следећи пут дошао да платим рачун у канцеларији су ме препознали и “напали” речима – то је тај који нас је снимао, показујући иза њих обавештење које се са улице не види шта је све код њих забрањено. Никоме па ни мени није јасно какве забране може да има канцеларија која врши услуге наплате комуналних и сличних рачуна и ништа више. Ова услужна организација нема никаву тајну, а хоће да стоји иза обавештења грађанима шта код њих не смеју.

Ово сам написао само да подсетим оне који нису знали или заборавили како, ко и где треба да чува тајну.
С.Стојановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa