Инфо

28. октобар 2021.28. окт 2021.
Фото: Приватна архива/ Писма читалаца

Фото: Приватна архива/ Писма читалаца

Џунгла на асфалту

Ту, недалеко од нас, у Моцартовој улици, у Шапцу, паралелно са парком у улици Жике Поповића, има између бројева 27 и 31 део простора са оронулом , дотрајалом, старом кућом, вероватно је бр 29 (нисмо сигурни не види се од корова).

Стоји годинама напуштена, неодржавана, ни плац око ње ни сама кућа, као ругло те улице, свих житеља нашег дела града, а на ’понос’ Месне заједнице, Комуналне службе, или већ неке ’институције система’ која је надлежна за ово.

Била је та кућа, док се некако могло прићи и ући у њу , легло наркомана, скитница, бескућника, шизофреничара.

Од кад је оволико зарасла у шибље, шипражје, коров, личи на прашуму, није више стециште друштва са маргине! Не могу да јој приђу! Нико осим пацова, кажу нам комшије.

Шипражје, коров и трава су стигли до цесте. Тротоаром испред те куће целом дужином се не може проћи, мора да се сиђе на пут; зјапи све то као ругоба једне лепе градске улице. Баш преко пута наше омиљене пицерије Портофино.

Први комшија те џунгле једва да је проговорио коју реч на наша питања. Како је могуће, ако градска одговорна служба не залази на овај крај и не зна за ово ругло да он није ништа предузео да се то, бар из здравствених разлога, среди. Богобојажљиво је нешто мумлао себи у браду , као да смо дотакли неку табу тему. Рече да не вреди, власници куће су давно помрли; наследници њих 6-7-оро су у неком селу Трбосиље (можда, нисмо сигурни), ’не могу да се сложе’. ОКО ЧЕГА ’па ваљда наслеђа’.

Пролазимо туда можда и 10 година уназад. Изгледа као да у овом градском ’језгру’ та ружноћа и извор заразе никоме не сметају, или не умеју и неће, не могу да то легло гамади, пацова, змија (чега све нема) у тој прашуми , доведу у ред.

Док, примера ради, у Новом Селу, општина Лозница, редовно, годинама добијамо опомене да се гране дрвећа наднете над сокак из наше авлије секу.

Ово ругло у Моцартовој изгледа не смета никоме, а требало би да се то среди на рачун Општине Шабац. Цех се испостави наследницима који ’не могу да се сложе’ око наслеђа, сваком појединачно, ваљда им се знају имена и презимена, место боравка, иако није можда била оставинска расправа иза помрлих власника ове куће.

У правној, цивилизованој држави би то тако требало да се уради.
Лепа Петровић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa