Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

„Културно-просветна и уметничка друштва у фондовима Шабачког архива“

Изложба поводом дана ослобођења Шапца

Поводом дана ослобођења Шапца у Првом светском рату, на Тргу шабачких жртава градоначелник Шапца др Александар Пајић отворио је изложбу под називом „Културно-просветна и уметничка друштва у фондовима Шабачког архива“.

-На дан ослобођења Шапца у Првом светском рату Међуопштински историјиски архив је приредио на Тргу шабачких жртава изложбу како би се подсетили шта су то била културна дешавања између Првог и Другог светског рата – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и додао да је Град Шабац град културе који ће наставити да улаже у своје културне установе и да поспешује њихов рад.
Реч је редовној годишњој изложби архива која је финансирана средствима града Шапца.

-Ово је спомен на храбре Српске војнике који су за месец ипо дана у силовитом јуришу ослободили целу територију тадашње државе Србије а ми треба да се сећамо њихове храбрости јер тиме њихова дела постају бесмртна – истакла је в.д. директора Међуопштинског историјског архива Шабац Јелена Мијаиловић.

Изложба је представљена на 20 паноа са око 100 експоната различите архивске грађе, а аутор изложбе је биши архивиста Радомир Петровић. Показује богат културни и просветни живот на територији Шапца и Мачванског округа као и то да су грађани улагали у културу и просвету али и оснивали културно-просветна друштва.

Аутор ове изложбе Радомир Петровић рекао је нешто више о изложби.

-Сама изложба има значај јер кроз рад културних установа после 1918. године приказује културни напредак Шапца. Приказали смо културне садржаје, преписке, сарадњу културних институција Шапца са осталим.
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa