Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Царска раса осваја Србију
ОСНОВАНО УДРУЖЕЊЕ ОДГАЈИВАЧА РОМАНОВСКИХ ОВАЦА

Царска раса осваја Србију

Раса је врло интересанта. Ни мало захтевна. То је овца која пуно даје. Са разлогом се популарно зове царска раса, имајући у виду њено порекло, одакле је настала и династије која је у то време владала у Русији
Први пут се раса романовских оваца у нашој земљи појавила пре неколико година. У том периоду тек неколицина фармера се одважила да их одгаја у свом домаћинству. Један од њих је и Небојша Ераковић који је у свом родном селу Бресници, на породичном имању и уз подршку својих родитеља, подигао једну од репрезентативнијих у Србији.

Недавно је баш на његову иницијативу у Коцељеви одржана оснивачка скупштина одгајивача романовске расе оваца којој су присуствовала 32 члана.

Према Небојшиним речима циљеви удружења су остваривање и унапређење узгоја романовске расе оваца на простору Србије, њена презентација, ширење тржишта у земљи и иностранству, едукација и стручно усавршавање, организовање манифестација.

Фото: Приватна архива, Небојша Ераковић


–Пре седам година смо случајно, путем интернета, погледали карактеристике те расе. Међутим, у то време било је јако компликовано наћи примерке чисте расе романовских оваца у Србији. Због тога смо се одлучили на увоз из Републике Чешке у којој ова раса има најбољу генетику. Онда су кренули масовни увози. Као генерални увозик за Србију сам одлучио да за своје и потребе својих сарадника увозимо сваке године. Тако да имам регистрован карантин на својој фарми у Бресници надомак Коцељеве и сваке године увеземо од 100-200 животиња- прича Небојша који живи у Аустрији.

Пре пет година матично стадо је бројало 54 грла. Данас их је на овој фарми око 250. Уз родитеље, који воде посао везан за одгој и свакодневну бригу о животињама, ангажован је још један радник због интензивног узгоја и чињенице да су овце непрекидно у објекту.

-Са поносом могу рећи да смо изузетно задовољни. И ми и наши сарадници. Највећи маркетинг у свему томе су наши сарадници који успевају од тих грла која су са наше фарме куповали да направе добар квалитет, да имају свој пласман и да они могу да живе од тог свог рада. То је највеће задовољство. То је сатисфакција- поручује један од одгајивача романовских оваца у Србији.

Као један од највећих изазова фармерског посла истиче припреме и спајање животиња, планирање комбинација за парење. Веома је битно обезбедити адекватан смештај овце која на свет донесе по неколико јагњади. Потребна је помоћ у смислу дохране животиња и свакодневно праћење кроз период узгоја. Ако се одгајивачи одлуче за узгој приплодног материјала од пресудне је важности праћење животиња, њихово обележавање и спајање до саме продаје.

Фото: Приватна архива, са оснивачке скупштине


Према Небојшиној процени у нашој земљи има око сто одгајивача романовске расе оваца. Или, како каже, оних који мисле да узгајају ову расу и то је један од великих проблема. За двадесетак својих колега зна да на својим фармама имају квалитет грла са којима могу да парирају највећим произвођачима у свету.

За све њих је веома битно да буду организовани у удружењу попут овог новоформираног у Коцељеви.

-Ако причамо о тржишту ван граница наше земље, ми имамо понуде арапских земаља у којима се јагњеће месо конзумира као главна врста хране. То су озбиљни купци који желе пар хиљада животиња у старту јер им се не исплати транспорт за мале количине. Управо је удружење један заједнички кров испод којег се може понудити већи број контролисано узгајаних животиња и заједнички пласирати роба на тако захтевна тржишта. То појединци тешко да могу да учине сами. Управо је то разлог да будемо организовани, да будемо удружени- сматра Ераковић.

За сада је за одгајиваче романовске расе оваца најважније домаће тржиште. Према речима органозатора оснивачке скупштине удружења, интересовање за овом врстом животиња је у великој експанзији.

–Али, да се не би дешавале некакве манипулације и да се раса не би погрешно представљала, важно је испунити јасно дефинисане услове. Не може свако бити одгајивач и не може свака фарма бити репро фарма. Ми покушавамо, управо кроз ово удружење, да сакупимо људе који желе квалитетно да раде, који желе да промовишу расу на најбољи могући начин и да предупредимо могућност куповине неквалитетног грла. Преко удружења ће свакако имати додатну сигурност што се тиче квалитета приликом куповине- поручио је Небојша.

КВАЛИТЕТ ДИКТИРА ЦЕНУ
Романовска раса оваца ушла је у главни одгајивачки програм наше земље тек 2015.године. Животиње су од тада под селекцијом и одгајивачи под одређеним условима од државе добијају субвенције.

–Свака јединка са хб бројем, кад постане мајка, има право на субвенције у висини од седам хиљада динара. То је један подстицај или једна помоћ од државе која је важна и може бити један добар ослонац за произвођаче. Самим тим држава субвенционише и јагњад која су намењена кланицама са по две хиљаде динара и то је још један значајан бенефит- оценио је овај одгајивач. Тренутно ово је најпопуларније и најскупља раса овца у Србији. За приплодно квалитетно јагње, старо 6-7 месеци, потребно је издвојити од 450-600 евра и то су озбиљна улагања. Разлике на тржишту су велике и у цени и у квалитету. Управо на то упозорава генерални увозник ових оваца у нашој земљи.

–Сигурно је да неко може да купи јагње и за сто евра, али је питање шта је купио. А то шта је купио знаће тек када та животиња добије потомке. Е, онда настају разочарења и лоши коментари о овој раси због лошег искуства. Људи подижу кредите да би уложили у посао и онда им се деси тако нешто. Када купе 20 комада лоше генетике и када те овце постану мајке, онда више није у питању 20 већ 50 лоших- упозорава Небојша.

Фото: Приватна архива


Зато је његов савет свима који желе да се баве одгајањем романовских оваца на својим фармама да у посао не улазе са превеликим бројем животиња, већ да се уместо на квантитет базирају на квалитет.

–Људи су улазили у посао олако и куповали јефтинију јагњад за коју су сматрали да могу даље радити са њим за приплод, у реподукцији и ширити посао. Касније су видели да су то проблеми и да плаћају цену почетничке грешке. Да се то не би дешавало саветујем да се крене са једним мањим бројем, до десетак квалитетних примерака, што наравно има своју цену. Првенствено је потребна једна едукација сваког новог произвођача који се определи за узгој ове расе оваца. У оквиру удружења трудићемо се да одржавамо контакте, едукујемо узгајиваче, размењујемо искуства и самим тим сви заједно научимо више о тој раси јер саме почетничке грешке могу скупо да коштају и животињу и одгајивача- поручио је председник новоформираног удружења.

ОВЦА КОЈА ПУНО ДАЈЕ
Романовска овца настала је у Русији средином 19.века. Име је добила по округу Романово. Од самих почетака је вршен одабир оваца на плодност па је последица тога до данас да је романовска овца убедљиво најплоднија раса. Отпорност и плодност су њене основне карактеристике. У једној години се од једне овде када се јагње сваких шест месеци добија у просеку од четири до шест јагњади, што је број који ниједна друга раса не може дати.

Грла су веома отпорна, без икаквих посебних захтева за исхрану и смештај.

–Раса је врло интересанта. Ни мало захтевна. То је овца која пуно даје. Са разлогом се популарно зове царска раса, имајући у виду њено порекло, одакле је настала и династије која је у то време владала у Русији. Истим радом код других раса у Србији ми добијамо далеко слабије резултате. Са овом расом су резултати два до три пута већи- каже Небојша.

Истиче да се у свету месо романовске расе оваца служи као деликатес у многим ресторанима.

–Ова раса настала је укрштањем аутохтоне расе у Русији са муфлоном. Месо подсећа на месо дивљачи. Нема онај интензиван мирис и укус карактеристичан за домаће врсте. Црвенкасте је боје, јако сочно. Кости су ситне па је радман меса изузетно велики. Око 55 одсто- додаје Ераковић.

Осим што ће презентовати репро фарме, удружење жели да понуди и производе ове расе, прерађевине од меса, печење у ресторанима. Жели да направи свој бренд.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa