Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

САСТАНАК ГРАДОНАЧЕЛНИКА ШАПЦА И ВИСОКОГ

Ново време, нови људи, нове приче

Градоначелник Шапца Александар Пајић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић угостили су у Дуњића кући градоначелника Високог Мирзу Ганића. Тема састанка био је наставак прекограничне сарадње Шапца и Високог на зајединичким пројектима.

Два града заједно реализују пројекат “3Е” (Заједно у образовању за запошљивост и запошљавање) који се реалиује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Србије и Босне. Главни циљ пројекта је подршка запошљавању и повећању могућности запошљавања на територији округа којима два града припадају.

-Ново време, нови људи, два нова градоначелника и нове приче. Сарадња првенствено на економској основи, а уз то долази и све остало. Овај пројекат сарадње, уз подршку међународних институција, који омогућава реализацију пројекта унапређења запошљавања је једна здрава основа коју треба да развијамо. Последично ћемо унапређивати и пријатељске и друге односе. Свима нам је економија на првом месту и јако нам је важно да развијамо своје локалне средине на економској основи. Када је економија добро развијена онда су и грађани задовољни. Ова прича, која је раније кренула, уз ново време и нове људе, са неком другом, снажнијом подршком на економској основи, ће бити препозната у наредном периоду, рекао је Мирза Ганић.

Фото: "Глас Подриња"


Град Високо, као и град Шабац има ново руководсто и градоначелника. На обострано задовољство, садарадња је настављена.

-Оба града, на задовољство наших суграђана, имају много тога да размене. Имамо многе сличности везане за спорт, привреду... Велико ми је задовољство што смо наставили сарадњу и што можемо преко пројеката који ће унапредити пре свега запошљавање на територији ова два града, али и обуке за потребе привреде. Сарадњу ћемо наставити и у области спорта, привреде, културе и свега осталог. Драго ми је што је делегација Високог у Шапцу и што настављамо нешто што је започето у претходном периоду, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Уговор за пројекат “3Е” је потписан је са Министарством финансија Републике Србије – Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније. Укупан буџет пројекта је 165 643.99 евра и суфинансиран је од стране оба партнера у износу од 15.41% . Општи циљ пројекта „3Е“ је подршка запошљавању и повећању могућности запошљавања на подручју Мачванског округа у Србији и Зеничко-добојског кантона у Босни и Херцеговини. Партнери на пројекту, Град Шабац и Град Високо, сложили су се да овим пројектом који траје 15 месеци желе да допринесу смањењу недостатка радне снаге у металној индустрији на подручју оба града.


Након пријема у Градској кући, у Центру за стручно усавршавање одржан је уводни састанак пројекта „3Е“ „Together in Education for Employability and Employment“- Заједно у образовању за запошљивост и запошљавање“, који се реализује у оквиру IPA II Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014. – 2020.

- Ово је други заједнички пројекат са градом Високо из БиХ. У пројекту “3Е” акценат је на запошљавању и стручном оспособљавању радне снаге. Кроз овај пројекат добијамо два нова акредитована курса која су креирана са нашим привредницима као њихове потребе и које смо увидели кроз анализе на Привредном савету града Шапца. Драго ми је да се наша успешна сарадња наставља - рекао је Немања Пајић, менаџер пројекта “3Е”.

Основни циљ пројекта је подршка запошљавању и повећању могућности запошљавања на подручју округа којима два града припадају.

- Европска унија налази начине да умањимо разлику која постоји између људи који се налазе на бироима за запошљавање, а који немају одговарајуће квалификације, и потреба пословних субјеката за квалификованом радном снагом. Што се тиче наша два града, економије су нам сличне, извозно оријентисане, конципиране да одговарају потребама и захтевима тржишта рада као што је тржиште Европске уније, нагласио је градоначелник Ганић и додао да се нада да ће реализација овог пројекта смањити број незапослених лица и помоћи привредницима.
М.М. / М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa