Инфо

4. новембар 2021.4. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

64. Октобарски салон у Народном музеју Шабац

Традиција у новом издању

Селекциона комисија је извршила одабир радова за награде, тако да су додељене три равноправне награде у категорији сликарство, скулптура и рад на папиру, као и награда „Игор Белохлавек“ за младог аутора. Овогодишњи добитници су: Награда за сликарство - Мина Глоговац, Награда за скулптуру - Ђорђе Церовић, Награда за цртеж - Ирена Кузмановић и Награда “Игор Белохлавек” - Александар Бајуновић
У Народном музеју Шабац љубитељи креативног стваралаштва до 29. новембра могу погледати 64. издање најстарије градске уметничке смотре, Октобарског салона.

-Овогодишњи Салон има велики значај, јер је након паузе поново обновљен и враћен у своје традиционалне оквире у форми која је добро позната шабачкој публици, али и шире. Енергија Октобарског салона је покретачка и исијава ентузијазмом, а веома смо задовољни одзивом аутора- рекла је в.д. директорка Народног музеја у Шапцу Јована Стојанац.

Избор од 85 радова које потписује 78 уметника направио је трочлани жири у саставу др Драгана Ковачић, музејски саветник Народног музеја у Београду (председник жирија), др Ана Ракић виши кустос Галерије Рајко Мамузић из Новог Сада и мр Жељка Момиров вајар и професор на Ликовној академији у Требињу. Како истичу организатори број пријављених аутора један је од показатеља да Салон у уметничким круговима ужива велики значај и да је ликовна сцена у земљи изузетно жива.

-Жири је свој задатак обавио веома стручно што је резултирало поставком коју чини 85 радова различитих техника, а самим тим и поетика. Било је потребно знање и искуство да се постави оваква изложба како би посетиоци у потпуности уживали. Верујем да ће се тренд појаве младих аутора, заступљеност афирмисаних показати као добар одабир и у наредном периоду како бисмо презентовали део ликовне сцене, не само града, већ читаве Србије - истакла је кустос Народног музеја и историчарка уметности Татјана Марковић.

Награда за скулптуру
Награда за скулптуру понео је Ђорђе Церовић чије дело, према оцени жирија, представља успешну пуритичку стилизацију мотива брода, где се редукцијом детаља и декоративних форми истиче снага машинерије брода који не указује само на архетипски контраст „немирног мора“ и „немирне луке“ и подсећа на „буру живота“ у години када је заустављање једног брода зауставило светску привреду, те кроз скулптуру аутор актуелизује светске проблеме данашњице.


Фото: "Глас Подриња"


Селекциона комисија је извршила одабир радова за награде, тако да су додељене три равноправне награде у категорији сликарство, скулптура и рад на папиру, као и награда „Игор Белохлавек“ за младог аутора. Овогодишњи добитници су: Награда за сликарство - Мина Глоговац, Награда за скулптуру - Ђорђе Церовић, Награда за цртеж - Ирена Кузмановић и Награда “Игор Белохлавек” - Александар Бајуновић.
Градоначелник Шапца др Александар Пајић истакао је на отварању поставке да ће Град подржати догађаје и манифестације које доприносе културном развоју Шапца.

Награда за сликарство
Награда за сликарство припала је Мини Глоговац за диптих „Ултра“ чији је рад резултат постојаног и доследног развијања личне поетике која резултира новим пољем истраживања утемељеног на сублимацији колористичких вредности.
-Награда значи да неко разуме и схвата ваш рад и представља подстицај да отворим неку даљу перспективу за будуће ствари. Мени је част и задовољство што сам у Шапцу на манифестацији која има озбиљну традицију. Посебно ми је задовољство што сам као професор скоро 20 година на Факултету примењених уметности радила са студнтима који су потекли из Шапца и Уметничке школе. Шабац има посебно место у мом срцу.


Фото: "Глас Подриња"


-Посебност овогодишњег Салона је то што афирмише младе локалне уметнике чији је рад стручни жири препознао као квалитетне и вредне. Њиховом развоју свакако је допринела и Школа примењених уметности која негује младе таленте. Свесни смо да у културу и уметност треба да се улаже, те ћемо као Град увек бити подршка - рекао је градоначелник.

Награда за цртеж
Награда за цртеж припала је Ирени Кузмановић за акварел на папиру „С(ц)ене I-IX, осмишљен као полиптих у девет делова (кадрова) који заједно чије једну визуелно-наративну секвенцу и представља својеврстан дијалог са уметношћу филма. Кроз стрип кадрирање и репетицију мотива ауторка подстиче емотивни одговор код посматрача.


Фото: "Глас Подриња"


Враћање у традиционалне оквире Октобарског салона била је идеја водиља Народног музеја у Шапцу уз сарадњу са еминентним стручњацима из домена стваралаштва. Намера је била да жири буде сачињен од професора са уметничких академија из земље. Како истиче члан Градског већа задужен за културу и информисања Мирољуб Мијушковић, овогодишња селекција је добар показатељ да уметничка сцена у граду може да се похвали квалитетним ауторима и да не би требало да се одступа од традиције која се показала као добра.

Награда “Игор Белохлавек”
Награда “Игор Белохлавек” додељена је Александру Бајуновићу за рад под називом „Клање пилића“. У свом образложењу жири наводи да је комплексно решење вештог цртежа и интензивног колорита базирано на објективном фото реализму који искоса кадрира монументалну жанр сцену. Естетика свакодневног је у контексту вишеслојног читања и дешифровања скривених значења, те поглед у туђ живот и рад у делу се креће од баналног, преко корисног и неопходног, све до егзистенцијалног и етичког.
-Много квалитетних радова на једном месту показује како људи стварају и раде у Шапцу и широм Србије. Мој рад се фокусира на свакодневицу, патријархалну заоставштину у руралним срединама и зато сам се одлучио за најједноставнији назив који то најбоље илуструје - истакао је Бајуновић.


Фото: "Глас Подриња"


-Сматрам да поставка Октобарског салона треба да буде у традиционалним оквирима како би суграђани могли да сагледају уметничка дела у простору на који су навикли и у формату који им је добро познат и близак.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa