Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Светислав Бркић из Глушаца, оснивач породичне компаније

Дечачки сан претворен у стварност

„Успех не долази преко ноћи. Сви који мисле да је другачије, не могу да опстану на дуже стазе. Ако прескочимо неки степеник догоди се да се вратимо два. Верујем да је потребно да човек сазри у сваком погледу, постане свестан себе како би напредовао“, каже Светислав Бркић
Светислав Бркић из Глушаца дечачки сан претворио је у стварност и озбиљан посао захваљујући труду, сналажљивости и упорности. Од очеве аутомеханичарске радионице до приватне компаније за производњу хидрауличних система пут је био изазован, али како каже „када је донео одлуку да је то траса коју треба да следи није се покајао“. Доказао је да предузетнички дух и мало ината могу да буду одличан погон за напредак.

-У очевој радионици сам направио прве кораке, научио занат и било је сасвим природно да ћу наставити у том смеру. Пре него што сам започео производњу хидрауличних платформи имао сам сервис за хидрауличне системе. Интересовање и жеља да напредујем је довела до оснивања „С-хидраулик“. Постепено се посао развијао, једна ствар је водила ка другој - прича о својим почецима Бркић. Листа клијената све је дужа, а одавно је премашила границе Србије, што је био и један од циљева.

Фото: Приватна архива


- Радили смо за Сименс, Филип Морис, Вахали, фабрику вагона. Наша производња није серијска и не броји се хиљадама, али платформе које изађу из радионице су увек по мери наручиоца. Није могуће да им овакав производ стигне из фабрике која се бави серијском производњом. Због тога волимо да кажемо да се бавимо мануфактуром - наводи наш саговорник и додаје да су захваљујући одговорном пословању препознати као поуздани сарадници и да „добра препорука злата вреди“.

Фото: Приватна архива


-Наручиоци добију производ из Србије квалитета као у Немачкој, али по много повољнијим ценама. Прецизност, квалитет и поштовање рокова је оно чега се од почетка држимо. Можда је и тајна успеха то што не стављамо профит на прво место. Ако постоји простор за надоградњу производа то урадимо без калкулација, а то се цени. Пројектовање и конструисање платформи је посебан процес, јер као што сам поменуо није могуће прекопирати модел и сваки је уникатан - истиче млади предузетник.

Мала породична мануфактура
Фирма тренутно броји шест запослених, али се то не би могло претпоставити на основу финалних производа из радионице.
- Када се сагледају послови које радимо и наш приступ свему можемо рећи да смо велики, али када се погледа број запослених, онда смо мала фирма. Наш тим је млад, што нас радује, јер је данас тешко пронаћи добре мајсторе који желе и знају да раде - каже Светислав напомињући да су данас ретки млади људи спремни да се определе за неки од заната.

У деци видим наду. Желим синовима да пренесем одређене вредности и идеју да раде оно што воле. Не морају да се баве овим послом. Када пронађу свој пут бићу срећан


-Није срамота бити фризер, молер, варилац, керамичар, бравар, металостругар. Не морају сви да буду факултетски образовани и да чекају искључиво један, сигуран посао. Образовање јесте важно, али не треба диплома да буде приоритет по сваку цену. Уверен сам да свако од нас има вештине у којима је добар и то треба да негује. Децу треба подржавати и усмеравати у областима где могу да развију свој потенцијал.

Не постоји инстант рецепт за успех
Пре деценију Бркић је основао фирму, али како истиче искуство, жеља да ствара нове машине калиле су се знатно дуже. Инстант рецепт за успех не постоји, али својим примером показује да може и у Србији, баш као у другим земљама.

Фото: Приватна архива


-Успех не долази преко ноћи. Сви који мисле да је другачије, не могу да опстану на дуже стазе. Ако прескочимо неки степеник вратимо два. Верујем да је потребно да човек сазри у сваком погледу, постане свестан себе како би напредовао. Није циљ да имате милион евра, већ да знате шта са тим новцем. Није поента сам циљ, већ пут који пролазимо. Радује ме када видим да смо бољи, да напредујемо - признаје Бркић, али као највећу радост истиче породицу.

-У деци видим наду. Желим синовима да пренесем одређене вредности и идеју да раде оно што воле. Не морају да се баве овим послом. Када пронађу свој пут бићу срећан. Мене је увек водио унутрашњи осећај и све док то ослушкујем на добром сам путу.

Фото: Приватна архива


Мала, породична фирма у Мачви не брине за будућност, јер хидраулични системи су заступљени у индустријским машинама и имају широку примену, а могућности су бројне.
-У плану нам је проширење производње и да наставимо са маказастим платформама, јер смо ту лидери у Србији. Желимо да више компанија чује за нас како бисмо у наредном периоду повећали и број запослених.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa