Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

СИВИЛО: ПРВИ КРАТКОМЕТРАЖНИ ФИЛМ ЈОВАНЕ ПАЛИНКАШ

Психа на удару вируса

Психу представља млада особа зато што мислим да је младима најтеже, лимитирани смо – не можемо да путујемо, да студирамо у иностранству, чак ни да се дружимо онако како би требало. Углавном се виђамо један на један. Млади су изгубили радост и амбицију.
Недавно је на Youtubu освануо краткометражни филм „Сивило“ младе шабачке уметнице Јоване Палинкаш. У двадесет првој години, студенткиња је четврте године филмске режије на Факултету за медије и комуникације у Београду. Млада, лепа и талентована, без назнаке надобудности, која је својствена њеним годинама и позиву за који се определила, са дубоким промишљањем о животу и његовим хировима, у кратком разговору који смо водиле, оставила је утисак. Уколико нас „нос“ не вара, што се ретко дешава, на добром је путу да нађе своје место под сунцем, а Шабац још један таленат на који ће бити поносан.

Филм Сивило, који си снимила прошле године, донео ти је десетку на испиту. Ипак, одлучила си да сачекаш са његовом премијером на Youtubu?
- У току карантина, често сам размишљала како је људима који су сами, поготово младима. Tада се родила идеја да направим филм, који сам реализовала са екипом са факултета. Данас је актуелнији него што је био у тренутку када смо га снимали зато што се тек сада виде „резултати“ протекле године, која је озваничила „нову нормалност“. У међувремену смо научили како да живимо са корона вирусом, али смо прилично ментално погођени. Људи су се много изменили.

Јована Палинкаш рођена је у Шапцу, где је завршила основну и средњу Музичку школу „Михаило Вукдраговић“. На завршној је години Факултета за медије и комуникације. Свира флауту, клавир, воли да пева и слика, бави се видеографијом, фотографијом, монтажом и дигиталним маркетингом. Била је део екипе на снимању серија „Породица“ и „Династија“. Њен први краткометражни филм „Сивило“ можете погледати на YоуТубе каналу: „Јована Палинкаш“.


Сивило приказује „карантински“ дан једне девојке, међутим, у питању је метафора?
- Девојка представља психу. Неки то нису разумели, вероватно су гледали равнолинијски и, без дубљег сагледавања, пропустили поенту. Можда ми нисмо ни свесни колико је лоше наше ментално стање. Ово што нам се дешава сада, испливаће касније, можда наредне године. Мислим да се о менталном здрављу недовољно говори и то је био један од мотива да снимим филм, да скренем пажњу на ову тему.

Бити млад никада није било лако, а данас је посебно изазовно?
- Психу представља млада особа зато што мислим да је младима најтеже, лимитирани смо – не можемо да путујемо, да студирамо у иностранству, чак ни да се дружимо онако како би требало. Углавном се виђамо један на један. Млади су изгубили радост и амбицију и живе дан за даном, седе и гледају телевизију, присутна је некаква беживотност. Ми ћемо тек да одрастемо и постанемо људи, доћи ће наше време, а искусићемо последице свега што нам се сада дешава.

Можда ми нисмо ни свесни колико је лоше наше ментално стање. Ово што нам се дешава сада, испливаће касније, можда наредне године


Завршила си основну и средњу музичку школу, а одлучила си се за режију. Који је био окидач за твоју страст према филму?
- То ме, углавном, сви питају. Цео живот сам желела да упишем Музичку академију, то је требало да буде мој пут, међутим, када сам почела да се припремам за факултет схватила сам да једино могу да радим као професор или наставник, а једино то нисам желела. Онда су ме професори усмерили на музичку продукцију, истраживала сам и догодио ми се филм. У првом тренутку нисам ни знала шта све то подразумева, али како време пролази, све више ме одушевљава. Режија обухвата све, и музику која ће ми увек бити важна.

Да те питам за планове, не знам колико је примерено?
- Тешко је данас планирати. Пре свега што нас је задесило, планирала сам да упишем мастер, што сада није опција. Можда ће бити, ако се све буде стабилизовало, за сада ми је план да да нађем посао у струци када дипломирам. Све зависи од тога како ће се развијати ситуација.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa