Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Пројекат „Подршка за самосталан живот, нови почетак“

Изградња 23 стамбене јединице у Шапцу

Град Шабац један је од 19 градова и општина чији је пројекат ,,Подршка за самосталан живот – нови почетак“ подржан од стране Европске Уније. Пројектом је предвиђена изградња 23 стамбене јединице за рањиве групе становништва
Град Шабац са Каритасом Шабац и Центром за социјални рад Шабац као партнерима реализује Пројекат „Подршка за самосталан живот, нови почетак“ у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“. У оквиру актвиности планирана је изградња 23 стамбена објекта за осетљиве групе становништва.

Циљ пројекта је допринос одрживог, одговорног и инклузивног система социјалне политике на територији града Шапца који обезбеђује добробит деце и одраслих суочених са сиромаштвом и социјалном искљученошћу кроз побољшање животних услова и укљученост у социјални и економски живот локалне заједнице.

Укупан буџет за за реализацију пројекта је 750.000 евра, а од тог износа донација Европске уније је 638.000 евра, а остатак је учешће Града


-Укупан буџет за за реализацију пројекта је 750.000 евра, а од тог износа донација Европске уније је 638.000 евра, а остатак је учешће Града. Биће изграђене 23 стамбене јединице за социјално угрожене категорије становништва. Реч је о рањивим групама становништва, пре свега о женама жртвама насиља, ромским породицама, младима који излазе из услуге социјалне заштите и о особама са инвалидитетом које ће моћи да добију нове потпуно опремљене стамбене јединице. Пројекат подразумева и едукације које ће оснажити ове породице да стекну нова знања, вештине и учествују на тржишту рада, како би пронашли адекватан посао. На тај начин биће у потпуности укључени у заједницу – рекао је градоначелник Шапца др Александар Пајић и нагласио да је пројекат показатељ бриге о остетљивим групама.

-Ово је само један од начина подршке, јер Град има добро уређену социјалну политику, а из буџета се за ову намену на годишњем нивоу издваја 250.000.000 за шест права и 12 услуга. Сматрам да је ово велики корак, те ћемо наставити са сличним пројектима и активностима, јер бригом о суграђанима стварамо град будућности.

Фото: Глас Подриња


Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарством за европске интеграције.

-Шабац је једна од 19 локалних самоуправа којој су одобрена средства за финансирање пројекта од стране УН. Сам пројекат је веома комплексан и захтева велику посвећеност и ангажовање свих оних који раде на имплементацији, те је формиран тим који чине представници Града Шапца, Каритаса Шабац и Центра за социјални рад. Надам се да ћемо током наредне године бити успешни у планираним активностима, пре свега због корисника којима је пројекат и намењен – истакла је координаторка пројекта Ана Маринковић.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa