Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ВОДИЧ КРОЗ Е-ФИСКАЛИЗАЦИЈУ

Почео транзициони период

Највећа промена коју е-фискализација доноси јесте то да ће се сваки рачун у реалном времену, односно одмах по прокуцавању, слати на сервер Пореске управе. Држава даје субвенције за замену фискалних уређаја и то два пута по 100 евра
Е-фискализација подразумева да сви порески обвезници постојеће фискалне уређаје замене новим, савременијим. Рок за прелазак је почео 1. новембра, а крајњи датум је 30. април следеће године. Највећа промена коју е-фискализација доноси јесте то да ће се сваки рачун у реалном времену, односно одмах по прокуцавању, слати на сервер Пореске управе.

Тренутно је на тржишту Србије око 200.000 фискалних уређаја. Када у систем уђу фризери, цвећари, козметичари и други, који до сада нису имали обевезу коришћења фискалних каса, овај број би требао да буде за око 100.000 већи.

Предвиђене казне
За непоштовање новог Закона предвиђене су и казне. Привремена забрана обављања делатности: у трајању од 15 дана када се неправилност утврди први пут, 90 дана за други пут и годину дана уколико се иста неправилност утврди и трећи пут. Предвиђене новчане казне за предузетнике су од 50.000 до 500.000 динара, за правна лица и веће компаније од 200.000 до 2.000.000 динара и за одговорна лица од 50.000 до 150.000 динара.


Први систем фискализације у Србију је уведен 2004. године. Након 17 година технологија је на застарелом нивоу. Иван Спасојевић, члан борда директора компаније „Галеб“, која је доминантан произвођач фискалних каса за наше тржиште, објашњава да је развој ИТ индустрије довео до тога да су компоненте коришћене у постојећим фискалним касама застареле и да њихов начин функционисања не дозвољава модерније и напредније приступе.

Фото: Глас Подриња


-Пореска управа се суочава са малим бројем инспектора на терену и малим бројем људи који су укључени у процес контроле, као и са неким другим проблемима. Тако је направљен један модеран, функционалан систем који подразумева да приликом контроле фискалног обвезника порески инспектори више не морају да буду лично у продајном објекту. Контрола сваког корисника може се вршити у било ком моменту са било ког места, наводи Спасојевић.

Најзначајније разлике између старог и новог система за корисника јесу то што нема више две термалне ролне, нема фискалне меморије, нема обавезе чувања рачуна.

Сваки рачун се штампа са QR кодом помоћу ког купац може одмах да провери да ли је он већ на серверу Пореске управе.

Важан фактор је и дигитални сертификат, односно безбедносни елемент који Пореска управа издаје кориснику и на тај начин обезбеђује дигитално потписан, валидан, рачун и сигурну комуникацију ка серверу Пореске управе. На овај начин се потврђује аутентичност пореског обвезника и спречава се неовлашћено коришћење података који се шаљу Пореској управи.

Држава даје субвенције за замену фискалних уређаја и то два пута по 100 евра. Тачније, 100 евра по продајном месту и 100 евра по уређају.

Најзначајније разлике између старог и новог система за корисника јесу то што нема више две термалне ролне, нема фискалне меморије, нема обавезе чувања рачуна.


-Уколико корисник купује једну фискалну касу по једном продајном месту добија 200 евра субвенција и држава тако сноси комплетан трошак замене фискалног уређаја. У сваком малопродајном објекту може бити више малопродајних места, а малопродајно место је место где седи касир. По старом Закону, на једно малопродајно место је ишла једна каса, а сада једна каса може да буде на више малопродајних места. Компанија „Галеб“ у име својих корисника ради потпуну припрему документације за субвенцију и завршавамо комплетан процес припреме, до инсталације, монтирања, обуке, преузимања дигиталног сертификата, наводи Иван Спасојевић.

Електронски фискални уређаји могу бити са локалним процесором фискалних рачуна и са виртуелним процесором фискалних рачуна. Локални процесор се налази на продајном месту и омогућава и издавање рачуна и у случају прекида интернет везе. Виртуелни процесор се налази у систему Пореске управе и користи се искључиво помоћу сталне интернет конекције.

Фото: Глас Подриња


-„Галеб“ има фискалне касе са локалним процесором фискалних рачуна, што значи да и када нема интернета могу да се штампају рачуни и приликом прве комуникације са сервером Пореске управе, а у законском року од пет дана, каса ће испоручити све податке на сервер. Развили смо уређај који је значајно компликованији. Поред тога, инсталирали смо малопродајну апликацију која кориснику, поред основног функционисања, омогућава и робно пословање, попис артикала, неке нестандардне и стандардне извештаје. Имамо систем који кориснику пружа искуство које раније није имао. Књиговођа више неће имати обавезу да се толико посвети улазу и излазу робе, складиштењу, каже Спасојевић.
Током транзиционог периода оба система фискализације могу функционисати паралелно.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa