Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
СИНДИКАТИ

Радницима у ковид болницама бенефицирани стаж

Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) прошле среде је поновила захтев да се здравственим радницима у Србији који раде у ковид болницама призна бенефицирани радни стаж.
Такву иницијативу је АСНС поднео премијерки Ани Брнабић августа 2020. године, а министру здравља Златибору Лончару маја 2021. године.

Предлог тог синдиката је да се здравственим радницима и другим запосленима који послове обављају у ковид болницама и амбулантама стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем за 50 одсто, односно 18 месеци за годину дана рада.

“Сви запослени који раде у ковид болницама и амбулантама обављају послове у најтежим радним условима, са перманентном опасношћу по здравље и живот па су испуњени сви услови прописани законом о ПИО под којима други запослени остварују право на стаж осигурања са увећаним трајањем, и то на увећање од максималних 50 одсто”, наводи се у саопштењу АСНС.

Како је подсетио синдикат, и председник Србије Александар Вучић је јуче поручио да се мора пронаћи начин да се помогне здравственим радницима који се у црвеним зонама боре са корона вирусом, да добију неку врсту подршке или бенефицирани радни стаж.

“Очекујемо да ће после предлога председника запосленима у ковид болницама и амбулантама коначно и заслужено бити признато право на бенифицирани радни стаж, као што очекујемо да и друге наше иницијативе као што су забрана рада недељом у трговини, иницијативе за измену Закона о раду, Закона о штрајку, Закона о ПИО и друге, неће морати да чекају шлагворт председника Вучића да би Влада и министри радили свој посао”, истиче се у саопштењу АСНС.
Бета

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa