Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РУСКА А НАША: ВЛАДА РЕВОНЕНКО ПРВИ ПУТ КАО СУДИЈА У СРБИЈИ

Спорт као терапија

Особе са инвалидитетом такмичиле су се у шест категорија. За сваку категорију освојили су прво, друго и треће место. Много људи је дошло на такмичење да их подржи
На недавно одржаним такмичењу „Бојчинске коњичке игре 2021“, у улози судије појавила се дама о којој смо писали у напису „Догодило нам се чудо“ (Глас Подриња, број 3826), српска снаха, Ревоненко Влада Анатољевна, која због љубави живи на релацији Сочи – Кленак.

Влада је инжењер зоотехнике, завршила је једину у Русији школу за тренере јахача. Пре скоро тридесет година, у родном Сочију основала је прву школу јахања, „Кентаур“, прва је почела да практикује хипотерапију, подигла је генерације професионалних спортиста, успешно тренира параолимпијски коњички тим у Сочију. Судија је прве категорије у коњичком спорту. Организатори Бојчинских коњичких игара позвали су је да им помогне.

- Имала сам трему, јер никада нисам судила у другој држави. На првенству Русије судила сам много пута протеклих година. Имала сам трему и зато што сам први пут радила на српском, али све је добро прошло. Писала сам, читала и причала на српском. Јако сам задовољна како је све протекло, каже Влада која је била и у организационом тиму Бојчинских коњичких игара.

Недељни дан у Бојчинској шуми био је испуњен садржајима. Први део подразумевао је међународно такмичење у парадресурном јахању, где су деца из клубова и удружења Србије и региона приказала своје вештине. У другом делу, бројна публика имала је прилику да види приказ модерних и традиционланих коњичких вештина: тимско дресурно јахање, волтажирање, коњички агилити, коњички либерти и витешки турнир. Манифестација је реализована уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кроз пројекат „Терапијско јахање као инструмент социјалне интеграције особа са инвалидитетом“.

Фото: "Глас Подриња"


Терапија уз помоћ коња није нова замисао. Још 1777. године немачки лекар Вилијам Тајсон објавио је рад о позитивном учинку јахања на проблеме са дисањем. За време оба светска рата, коњи су коришћени у европским болницама за рехабилитацију повређених војника, а 1952. на Олимпијским играма у Хелсинкију, Лиз Хартли, која је због полио обољења била паралисана, освојила је сребрну медаљу у дресурном јахању, у редовној конкуренцији – тада јахање још увек није било параспортска дисциплина.

Њен успех је овај спорт претворио у методу терапије која може да помогне великом броју људи.
- Особе са инвалидитетом такмичиле су се у шест категорија. За сваку категорију освојили су прво, друго и треће место. Много људи је дошло на такмичење да их подржи, додаје Влада која обожава животиње, посебно коње.
М.Ф.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa