Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Технике пецања
Риболов

Технике пецања

Када се говори о риболову битно је напоменути да постоје различите технике истог. Сваки риболовац има свој начин пецања а Александар Јовановић заступник спортско-риболовачког клуба „Бистро“ укратко је рекао нешто више о најпознатијим техникама риболова.

ФИДЕР ТЕХНИКА
Ова техника припада дубинском начину пецања рибе. Једна је од најмлађих али уједно и најефикаснијих техника. На ову технику углавном се лови бела риба али такође успешни су како шаран тако и друге грабљивице. Постоје посебни штапови намењени за фидер технику, са изузетно осетљивим врховима.
Њена суштина је што је она осетљива и користи се финији прибор и тањи најлони. То су углавном троделни штапови, користе се хранилице и има неколико начина монтирања. Поента је у такозваном тонућем фидер најлону. При лову већих врста риба попут шарана могу се користити дебљи најлони али и дебљи штапови.

ИЗВЕШТАЈ СА ВОДА
У протеклом периоду изузетно добро је радила штука, ловљени су примерци и до пет килограма, како на варалицу тако и на кедера. Такође, активна је била и бела риба. Посебно добро пролазили су риболовци који су пецали фидер техником. Буцов је ловљен и на Сави али и на Дрини.
Оно што је битно, у овом периоду дошло је до пораста водостаја што је довело до замућења воде и отежаног спортског риболова.
Александар Јовановић


Такође је битан и начин прављења хране – треба бити растреситија. Више пута се сеје, спорије се кваси и постаје „ваздушастија“, што значи да брже излази из хранилице. Користе се и различити облици хранилица – кавезне хранилице, метод хранилице, округле хранилице...

Једна од суштине пецања фидер техником је мењање дружине удичњака, што зависи како од врсте рибе тако и услова на води. Када су у питању мамци, користе се као и код других техника – црви, глисте, кукуруз шећерац, међутим, овде се користе често и такозвани подизачи који подижу мамац како би он лебдео изнад дна. У условима када риба није на самом дну, подизач омогућава да подигне удицу изнад дна.

Предност фидер технике је и та што јој мање сметају неповољни временски услови за спортски риболов попут ветра, таласа.

ПЕЦАЊЕ УДИЦОМ НА ПЛОВАК
Реч је о најзаступљенијој техници пецања код нас. Приликом овог начина риболова користе се потпуно другачији штапови од фидер технике. У питању су телескопски штапови који могу бити са или без проводника. Реч је о штаповима већих дужина, од три до осам метара.

Начин монтаже такође се потпуно разликује. Најпознатије пецање на пловак, такозвана „вожња пловка “ је Болоњезе пецање где постоји само један начин монтаже, где је пловак показатељ где је риба „загризла“. Пеца се тако што се углавном направе кугле хране и прихрани се место које је процењено за лов беле рибе. Пловак се забацује на место где је бачена храна која је привукла рибу.



ПЕЦАЊЕ НА ВАРАЛИЦУ И МУШИЧАРЕЊЕ
Ово су два најспортскија начина риболова, јер се не користе природни мамци већ варалице које могу бити пластичне, металне, дрвене, силиконске. Њихова суштина је да имитирају рибицу при повлачењу. Самим тим што се користе неприродни мамци третира се као најспортскији начин.

Мушичарење је једна од најзахтевнијих техника. Уједно је специфична јер се на тај најчин лове салмонидне врсте риба – пастрмка, липљен, које углавном живе у потоцима, планинским и брзим рекама, хладнијој води.

На нашим водама овом техником успешно се могу ловити буцов, клен...
Ову технику користи најмањи број спортских риболоваца. Штапови су такође посебни и намењени овој техници, а такође се користе и мушичарски конци.

ДУБИНСКИ РИБОЛОВ
Једна од најстаријих техника свакако је дубински риболов. Мамац се пласира на дно и њоме се лове све рибље врсте, од беле рибе до грабљивица, сома и шарана.

Тежина олова као и величина удица је другачија али суштинаје да је реч о фиксном систему са оловом, где се пласира мамац на само дно.

У зависности од величине рибе мења се величина удице и мамца. За пецање шарана овим начином потребна су одређена места на којима се он мора хранити да би добио навику да ту долази.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa