Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ ИЗЛИВАЊА ТАМНАВЕ

Поплаве услед интензивних падавина

Домаћинства нису била угрожена, а најкритичније је било у насељеном месту Каменица. Река се у центру овог села излила из корита и поплавила поједина дворишта, али стамбени објекти нису били у опасности. Ипак, ова чињеница није умањила бригу мештана који су били узнемирени због нових поплава у њиховом селу
Због изливања реке Тамнаве општина Коцељева је на седници Штаба за ванредне ситуације, одржаној у петак, прогласила ванредну ситуацију. Тамнава је, услед интензивних падавина, дуж свог тока у небрањеним зонама изашла из корита и поплавила хектаре обрадивог земљишта.

Вода се излила на оранице али и на регионални пут према Доњем Црниљеву па је на појединим деоницама саобраћај био отежан или у потпуном прекиду.

Домаћинства нису била угрожена, а најкритичније је било у насељеном месту Каменица. Река се у центру овог села излила из корита и поплавила поједина дворишта, али стамбени објекти нису били у опасности. Ипак, ова чињеница није умањила бригу мештана који су били узнемирени због нових поплава у њиховом селу.

Стање на терену се током викенда нормализовало, али су сви расположиви ресурси у механизацији и људство остали у приправности


Угрожено подручје обишао је и директор ЈВП “Србијаводе” Горан Пузовић који је подсетио да су на овом водотоку првог реда урађени бројни радови који су дали резултате, те да је највише проблема у небрањеним зонама.

–Оно што смо на прошлом састанку договорили то је да следеће године одрадимо санационе радове у том делу насеља код моста у Каменици. У Доњем Црниљеву смо већ одрадили један део радова. Данас су људи тамо много безбеднији. Остала је још Каменица као ургентно место на којем пети, шести пут за неколико година имамо изливање Тамнаве да решавамо- рекао је Пузовић.

Заједно са председником општине Душаном Илинчићем обишао је и критичне тачке на регионалној саобраћајници.

–Оно што је нека наша дугорочна идеја то је да на овој локацији код Ћуковина урадимо високу брану и акумулацију која ће помоћи да будемо још безбеднији и да на права начин управљамо сливом Тамнаве и саме Колубаре низводно према Обреновцу- поручио је директор ЈВП “Србијаводе”.

Према речима председника општине Душана Илинчића локална самоуправа прогласила је у петак ванредну ситуацију превентивно, како би у случају потребе могла правовремено да реагује и да на располагању има све неопходне ресурсе.

–У овом тренутку не прети опасност стамбеним објектима. Бар за сада је тако и прогноза РХМЗ каже да ће се падавине током ноћи смањити. Надамо се да неће доћи до погоршања ситуације- истакао је Илинчић у петак.

Фото: Глас Подриња


Ипак, прогнозе метеоролога нису се обистиниле те су интензивне падавине утицале на још већи водостај Тамнаве који је коту од преко два метра на мерном месту у Коцељеви, код моста недалеко од фабрике “Раух”, достигао управо у ноћи између петка и суботе.

На срећу, стање на терену се током викенда нормализовало, али су сви расположиви ресурси у механизацији и људству остали у приправности како би, уколико буде потребно, правовремено и ефикасно реаговали.

Тамнава је већ у суботу поподне била у стагнацији а потом и у постепеном опадању.

–Било је критично у ноћи између петка и суботе због нових обилних падавина, па је кота била преко два метра на мерном месту у Коцељеви. У току дана водостај је био у постепеном опадању и очекујемо да неће бити непредвиђених ситуација- изјавио је Душан Илинчић, командант Штаба за ванредне ситуације општине Коцељева.

Према његовим речима за 48 сати на подручју Доњег Црниљева пало је око 140 литара кише по метру квадратном, док је у великом поплавном таласу 2014. године пало око 160 литара.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa