Инфо

11. новембар 2021.11. нов 2021.
ПОСЕТЕ И САРАДЊА

Ратна љубав заборава нема

Неговање културе сећања на више историјских догађаја од пре једног века када су се Мачвани и Прокупчани борили заједно за слободу Србије, потврђено је недавном посетом делегације општине Богатић граду Прокупље.

У делегацији су поред осталих били начелник Мачванског округа Владан Красавац и председник општине Богатић Милан Дамњановић. За подсећање и дужну пажњу на славну прошлост, победу против надмоћнијих и боље наоружаних аустроугара, и неустрашиво херојство значајна је прича инжењера Зорана Ђорђевића из Сремске Митровице. Његов давни предак је учествовао у крвавом ноћном боју на Дрини, а заједно са друговима стекли су епитет „Гвоздени пук“. У њихову част је недавно крај Дрине на Лиманској ади подигнуто спомен обележје. Топличани ( Стигли су трчећим кораком, у ратној опреми, путем дугим 20 километара) су тако помогли Мачванима ( Великом већином у саставу Дринске дивизије) у најтежим тренутцима за њихов опстанак (Кажу да је тих дана Дрина дуго текла крвава), непосредно после Битке на Церу, узвраћајући за помоћ славног Црнобарца Милоша С. Милојевића, приликом ослобођења Прокупљa. Белег у част велике храбрости предака постоји данас и у центру Прокупља.

Наследници су тако прихватили ратну љубав засађену пре много времена, али као што се у овом случају потврдило, никад не заборављену.

-Кроз векове, наш међусобни однос је био испреплетан и динамичан. Карактерисала га је велика љубав, поштовање и пријатељство, а истинска спона тог пријатељства су били људи, каже председник општине Богатић Милан Дамњановић.

Дводневна посета Мачвана садржала је радни састанак у градској кући Прокупља, размену искустава у погледу друштвено-економског развоја, посету историјским знаменитостима града (Музеј, спомен соба „Гвозденог пука“, средњевековно утврђење на брду Хисар) и неколико успешних привредних субјеката.
На крају обе делегације дошле су на идеју да се покрене иницијатива, да се град Прокупље и општина Богатић побратиме.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa