Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Традиција у очима деце
Изложба дечијих радова у Културном центру

Традиција у очима деце

„Желимо да млађе подстакнемо наведемо да размишљају шта је то традиција и како кроз ликовне креације могу своје виђење да представе. Веома смо задовољни одзивом и пристиглим радовима. Озбиљна конкуренција, те смо поносни и трудили смо се да направимо одабир“, рекао је Чедомир Туцић директор ЦОКТ „Јеврем Обреновић“
Центар за очување културе и традиције „Јеврем Обреновић“ под својим окриљем реализује пројекат едукације деце у домену очувања народне традиције. Како би најмлађе полазнике фолклорног ансамбла упознали са богатством културног наслеђа организовали су Међународни ликовни конкурс под називом „Традиција у очима деце“. Двадесет културно-уметничких друштава из Србије и региона дало је свој допринос учешћем.

-Традиција је нешто што ЦОКТ „Јеврем Обрановић“ чува и негује, те су желели да кроз конкурс дају прилику деци да искажу своју креативност. Морам да признам да је било веома тешко одабрати радове за поставку. Видели смо да традиција инспирише и у времену ИТ када су најмлађи окренути рачунарима, мобилним телефонима. Смтарам да је веома важно да им омогућимо да чују више о нашој традицији, култури и конкурсима са сличном тематиком. Надам се да ћемо и наредне године наставити сарадњу, јер постоји интересовање-навела је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.



Од пристиглих 500 радова, према мишљењу жирија одабрани су најбољи за изложбу у Галерији Културног центра у Шапцу, а додељене су и три награде.

-Желимо да млађе подстакнемо наведемо да размишљају шта је то традиција и како кроз ликовне креације могу своје виђење да представе. Веома смо задовољни одзивом и пристиглим радовима. Озбиљна конкуренција, те смо поносни и трудили смо се да направимо одабир. Деца промишљају, што се може уочити кроз поставку. Уз народне ношње, драго ми је што су традицију представили као слогу, заједништво што асоцира на здрав колектив, заједницу – рекао је Чедомир Туцић директор ЦОКТ „Јеврем Обреновић“ нагласивши да ће поставка бити интересантна и онима који нису део културног-уметничког друштва и позвао све да до 22. новембра посете Галерију КЦ.



Конкурс је подржала Туристичка организација Града Шапца и Културни центар Шабац.
М. Ж.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa