Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
200 година од рођења Достојевског
У Библиотеци шабачкој изложба

200 година од рођења Достојевског

Библиотека шабачка овај значајан јубилеј обележава интересантном изложбеном поставком у својој галерији. У наредних десет дана сви заинтересовани посетиоци ће моћи да виде најзначајнија дела Фјодора Михајловича Достојевског, као и дела која су настала о његовом стваралаштву
Широм света се обележава велики јубилеј – 200 година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског. Један од најзначајнијих руских, али и светских, књижевника рођен је 11. новембра 1821. године у Москви. Својим романима и новелама променио је дотадашњи ток реализма. Утемељивач је психолошког романа, а са правом га сматрају претечом модернизма и егзистенцијализма. Својим првим романом Бедни људи добија ласкаве критике и уписује се у историју. Након објављивања новеле Беле ноћи, Достојевски бива ухапшен и исте године осуђен на смрт. Одлука о смртној казни је ипак преиначена на осам година тешког рада. У том периоду епилептични напади су учестали. Пуштен је из затвора 1854. године и наредних пет година проводи као поручник у седмом батаљону у Сибиру.

Наступа прекретница у његовим политичким ставовима. Одбацује филозофију нихилизма и окреће се православљу и традиционалним руским вредностима. Новонастала убеђења се осликавају и у његовим делима која настају у том периоду и присутна су током читавог каснијег стваралаштва. Романима Злочин и казна и Браћа Карамазови оставио је неизбрисив траг у светској књижевности. Умро је 9. фебруара 1881. године. Сахрањен је у Санкт Петербургу уз велике почасти. На надгробном споменику је написано:
“Заиста, заиста вам кажем, ако зрно пшенично, паднувши на земљу, не умре, онда једно остане; ако ли умре, много рода роди.“ (Јеванђеље по Јовану XII, 24).

Библиотека шабачка овај значајан јубилеј обележава интересантном изложбеном поставком у својој галерији. У наредних десет дана сви заинтересовани посетиоци ће моћи да виде најзначајнија дела Фјодора Михајловича Достојевског, као и дела која су настала о његовом стваралаштву, а која чувамо у три фонда – Позајмном, Научном и Завичајном.
Библиотека шабачка

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa