Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДОНАЧЕЛНИКА АЛЕКСАНДРА ПАЈИЋА

Они радили ми плаћамо

“Оно што они не желе да кажу то је да су потаживања према буџету града тада била нешто већа од 500 милиона. Чак, ако ми мандат буде четири године, нећу стићи за време свог мандата да отплатим све дугове Небојше Зеленовића” рекао је на конференцији Александар Пајић
Градоначелник Шапца Александар Пајић у среду је одржао конференцију за медије на којој је говорио о доласку председника Србије Александра Вучића на војну вежбу на Сави претходног дана, наводима које је он том приликом изнео о дугу града и одговорио на саопштење странке Заједно за Србију које је било реакција на те наводе. Пајић је потврдио речи председника да је дуг који су наследили у Шапцу већи од 10 милиона евра.

-Председник је рекао да ће држава помоћи да се изнађу могућност да све то, у наредном периоду, отплатимо на лакши начин. Све што је претходна власт радила ми сада плаћамо. Није истина да је град Шабац имао три милиона евра на рачуну када је дошло до промене власти. Званично, град је на рачуну 23. октобра прошле године имао 182.298.124,95 динара. То је дупло мање од три милиона евра. Оно што они не желе да кажу то је да су потаживања према буџету града тада била нешто већа од 500 милиона. Захваљујући председнику Републике и министру финансија добили смо из текуће буџетске резерве 300 милиона и нисмо морали на крају 2020. године да задужимо град, рекао је Пајић и још једном захвалио за та средства.

Градоначелник је подсетио да је град 15. децембра 2017. године узео кредит од 840 милиона и да је грејс период за тај кредит био 30 месеци. Према његовим речима, од те суме, у време претходне власти је отплаћено 50 милиона.

-Све остало ће платити ова градска власт. Чак, ако ми мандат буде четири године, нећу стићи за време свог мандата да отплатим све дугове Небојше Зеленовића. Муниципалне обвезнице које су узете, односно кредит који је на основу тога узет од 3,3 милиона евра за грађење затвореног базена отплаћен је у висини од 2 милиона, а садашња власт треба да отплати 1,3 милиона. Сигуран сам да у децембру ове године завршавамо са дуговањем по основу муниципалних обвезница, рекао је Александар Пајић.

Говорио је и о Апотекарској установи и навео да су сви објекти или продати или издати у закуп, да је новац узет авансно, а да су остала потраживања од 170 милиона динара. Истакао је да ће сва та потаживања морати да отплати ова власт, а да је дуг направљен за време претходне власти.

-Причају да држава дугује граду Шапцу неких 30 милиона евра. Молим те који причају да покажу један званични документ где то пише. То су празне приче и правдање неупеха. Тај дуг не постоји, рекао је Пајић.

Председник Вучић је у обраћању на Сави навео да ће Шабац добити спорску халу, али и постројења за пречишћавање отпадних вода уз каналску мрежу. Како је странка ЗЗС реаговала и рекла да Шабац већ има постројење за прераду отпадних вода, Александар Пајић је објаснио на шта је Вучић мислио.

-Намеравамо да проширимо канализациону мрежу више од 50 километара на сеоском подручју и око 100 километара у граду и приградским насељима. Постројења за пречишћавање отпадних вода биће у Слепчевићу, Дреновцу, Липолисту и Прњавору и та вода ће бити пуштана у каналску мрежу очишћена од муља. Планирамо да на пет праваца проширимо водоводну мрежу, рекао је Пајић.

Градоначелник је показао планове за проширење канализационе мреже. Канализациона мрежа, са постројењем за пречишћавање отпадних вода у Дреновцу биће дужине 13,9 километара, а њена процењена вредност је око 5 милиона евра. За Слепчевић је планирана канализациона мрежа дужине 9,7 километара процењене вредности 3,8 милиона евра, за Липолист мрежа у дужини од 20 километара процењене вредности око 7 милиона евра и у Прњавору дужине 27,8 километара процењене вредности 9 милиона евра.

-Потписан је пројектни задатак и пројекат се већ ради. Шабачка фирма “Сет” је добила план за израду пројекта и то је већ у фази израде пројекта. Надокнадили смо време непостојања ових пројеката и за три месеца надокнадили оно што су други радили по три године. Ово је преко кинеског кредита. Испуњавамо све услове да што пре крене реализација ових пројеката. Ово је везано за село, а за град и приградска насеља смо предвидели 100 километара канализационе мреже, што ће спречити и поплаве у одређеним деловима града. То су велике инвестиције за Шабац, навео је градоначелник.

Пајић је говорио и о водоводној мрежи. Рекао је да је у 2022. години предвиђено око 302 милиона динара за проширење водоводне мреже у пет праваца.
-Орид - Миокус: дужина 3,9 километара; Мала Врањска - Церовац: 4 километра и Мала Врањска - Јеленча 3 километа; Богосавац - Добрић: дужина 5,1 километар; Слепчевић 2,4 километра и Рибари - Прњавор: 3,1 километар. Укупно нешто више од 21 километра у 2022. години проширујемо водоводну мрежу, најавио је градоначелник Пајић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa