Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
ИЗЈАВА ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА ИЗАЗВАЛА РЕАКЦИЈЕ

Дугује ли Шабац или дугују Шапцу

Председник Србије Александар Вучић у уторак је, након војне вежбе којој је присуствовао на Сави, изјавио да Шабац дугује милијарду динара и да ће држава помоћи граду да врати овај дуг. Такође је најавио и велика улагања у реконструкцију шабачке Болнице, нову фискултурну халу и постројење за пречошћавање воде.

Било боље пре
Странка Заједно за Србију огласила се саопштењем у ком су демантовали наводе о дуговању, али и подсетили да у Шапцу већ постоји постоји пречистач отпадних вода. Такође су навели шта сматрају да је у граду било боље током периода када су они били на власти.

-Од почетка 2019. године, па до незаконитог преузимања власти од стране СНС-а, у октобру 2020. године, град Шабац је инвестирао 15 милиона евра у путеве, улице, водовод, канализацију, тргове, паркове, школе и друге инфраструктурне послове.

Цене ових радова су и до четири пута ниже од оних које плаћа држава и друге локалне самоуправе за овакве послове. Само један пример - пут од Шапца до села Радовашница, дужине 19 км коштао је 3 милиона евра, односно 36 евра по метру квадратном, а просечне цене путева по којима смо ми радили су 9 евра по метру квадратном.

Држава је противуставно одузела Шапцу 30 милиона евра у периоду од 2014. до 2020. године, одузимајући на припадајући износ пореза.

У градској каси узурпатори су затекли 3 милиона евра. Кредит који је Шабац узео за ове инфраструктурне радове износио је 7 милиона евра, а то је био најјефтинији кредит у то време у Србији, са каматом од 1,08%, док се држава задуживала са каматом од 3%. Да је држава уређена како је Шабац био организован до изборне отимачине, Србија данас не би била земља која има економију колоније.
Узурпатори кукају, а не раде ништа на даљем развоју у инфраструктурно најопремљенијем граду у Србији. Запошљавају страначке активисте и шире неистине, а не смеју храбро да затраже од централне власти да грађанима Шапца врати дуг од 30 милиона евра.

Шабац је једини град у Србији који има прописну депонију и уређај за пречишћавање отпадних вода.
Па како ћете, господине председниче, да направите пречистач отпадних вода који већ постоји!?
У Шапцу није постојала листа чекања у вртићима. Шабац има процентуално највећи број прикључака на воду и канализацију у Србији, према броју домаћинстава . Имамо највише изолованих станова и мрежу за дистрибуцију гаса и систем даљинског грејања као нико у Србији.

Имали смо најмању администрацију и укупан број запослених у целом градском систему, према броју становника, у Србији. Ми смо Шапцем домаћински управљали!

Србија има прилику да промени систем неслободе, колонијалне економије, у којој прљаве инвестиције запошљавају јефтину радну снагу и да се избави из трагедије одласка стотина хиљада способних људи из земље.

Зато позивамо све грађане да се укључе у предизборе за посланике зелено-леве коалиције. Можемо да изаберемо најбоље људе за ову листу и да изађемо снажно на изборе да бисмо победили лаж и целој Србији створили прилику за нормалан живот, наводи се у саопштењу Странке Заједно за Србију.

Боље је сад
На ово саопштење је реаговао Градски одбор Српске напредне странке својим саопштењем где су демантовали наводе ЗЗС-а. Такође су навели зашто сматрају да је у Шапцу боље од када су они на власти.

-Иза две деценије власти Небојше Зеленовића, Душана Петровића и осталих бивших демократа, у Шапцу није остала ни пристојна локална путна мрежа, али се наш град зато може „похвалити“ астрономским дуговима које су направили они који сада глуме екологе и борце за слободу. Градски одбор Српске напредне странке Шабац, подсећа да је бивши градоначелник Небојша Зеленовић због ненаменског трошења новца из буџета у висини од пет милиона евра, чак, и одговарао пред судом, али се није нашао иза решетака пошто је изиграо закон и тај случај је застарео.

За време владавине Небојше Зеленовића у Шапцу није било листе чекања за вртиће, с обзиром на то да је месечна надокнада била најскупља у Србији, па већина родитеља децу није ни уписивала. Небојша Зеленовић је за време своје владавине онемогућио реконструкцију болнице, Шабац је у том периоду остао и без спортске хале, а памтимо и да је бесомучно асфалтирао већ асфалтиране улице у ужем градском језгру. За то време, наши суграђани у приградским и сеоским срединама могли су да сањају не само асфалт, већ и шљунак. За њих је важило правило да морају додатно да плате сређивање путева, за разлику од градског језгра, где такав намет није постојао.

Захваљујући „домаћинском“ управљању Небојше Зеленовића, Шабац је постао препознатљив по дивљим депонијама, па је држава морала недавно да уложи 1,5 милиона динара како би било санирано 11 оваквих сметлишта. А овај новац могао је да буде потрошен другачије. Због „домаћинског“ односа према свом граду и суграђанима, држава ће помоћи Шапцу да плати милијарду динара дуга који је остао иза тих „домаћина“. Не треба бити стручњак да се замисли шта је корисније за толики новац могло бити урађено у Шапцу. Али, биће потрошен за исправљање брљотина које су нам остале иза Небојше Зеленовића.

Срамотно је и што неко ко је пуних 20 година провео на власти у једном граду, није био у стању да обезбеди ни бесплатан превоз за наше најстарије суграђане, а управо је то учинила нова градска власт за мање од годину дана. Сматрамо да је бивше градско руководство имало и више него довољно времена да реши кључне инфраструктурне проблеме, међу којима је најважније питање водоводне мреже. Примера ради, дужина водоводне мреже у Шапцу је 424 километара, а у Лозници дупло више – 900 километара. Овим је Шабац, град у којем живи 115.884 становника, по дужини водоводне мреже у рангу с Љубовијом, а ова општина има 17.025 становника.

Српска напредна странка показала се као партнер својим грађанима, и да за нас предизборна обећања не остају на речима. Зато је посета председника Србије Александра Вучића Шапцу, ускомешала духове бивших властодржаца, јер је на видело изашла сва њихова бахатост и неспособност. Осим аутопута Рума.

– Шабац и брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице који се увелико раде, председник Александар Вучић најавио је улагање у шабачку болницу у висини од 40 милиона евра, као и изградњу нове спортске хале. Грађани Србије већ су навикли да обећања која да председник Александар Вучић буду испуњена, и зато нам је јасна нервоза новопеченог еколога Небојше Зеленовића који није умео да почисти ни једну једину дивљу депонију у свом граду, стоји у саопштењу СНС-а.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa