Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Спасење у култури и духовности
СВЕЧОВЕК ПРОСЛАВИО 200 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА ДОСТОЈЕВСКОГ

Спасење у култури и духовности

У „Божјем селу“ Доње Лесковице, у подножју планине Повлен, где је Свети Владика Николај почео своју богату каријеру као млад учитељ и управник школе, Удружење љубитеља хришћанске културе и духовности СВЕЧОВЕК, у парку културе сеоског домаћинства древне породичне задруге Ранковић, свечано је обележило 200 година од рођења Фјодора Михаиловича Достојевског.

У поподневним сатима организована је панел дискусија, а потом радна и свечарска трпеза љубави, на којима се говорило о животу и делу великог руског, словенског и светског писца. У обележавању значајне годишњице учествовали су два велика имена српске културе и уметности – академик и песник Матија Бећковић и прослављени режисер, сценариста и драмски уметник Емир Немања Кустурица. У оквиру свечаности представљена је тек изашла Бећковићева књига Онамо намо – портрети и песме, у издању Компаније Новости.

Кустурица је, говорећи са великим емотивним и уметничким надахнућем о славном писцу, најавио скори излазак свог новог романа Драги мој Фјодор, који ће послужити као сценарио за филм о Достојевском.
Свој допринос дали су представници Компаније Новости, директорка издавачке делатности и новинарка Јелена Јововић, генерална секретарка Компаније Лидија Обрадовић и дописник Вечерњих Новости из Лознице и Шапца Владимир Митрић.

Посебан тон и значај свечаности дала је водитељка култне емисије Док анђели спавају Марина Рајевић Савић и једна од највећих Звездиних звезда Душан Дуле Савић, најавивши скори излазак књиге о својој успешној фудбалској каријери из пера новинара Александра Апостоловског.

Домаћинство породичне задруге Ранковић у селу Доње Лесковице


Свечаност је употпунио један од најеминентнијих свештеника Српске православне цркве, канониста и правник - протојереј проф. др Велибор Џомић.

Овим догађајем званично је започео рад амбициозне и перспективне културне институције СВЕЧОВЕК, која је за непуних месец дана на друштвеним мрежама стекла рекордан број пратилаца и читалаца.

- Ако би се цео овај културни догађај, у сенци купола светолелићке и светоћелијске обитељи, свео на једну сажету поруку urbi et orbi (граду и свету), она би гласила: „У култури и духовности је спасење човека и света“, каже протојереј др Љубомир Ранковић.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa