Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРИЧЕ СА ВАКЦИНАЛНОГ ПУНКТА

Друга страна вакцинације

Др Ана Настасијевић из Службе опште праксе, др Гордана Радовановић специјалиста гинекологије и акушерства, Радојка Ненадић, главна сестра у Служби кућног лечења, Драгана Симеуновић главна сестра Дома здравља и Лазар Новаковић, координатор на вакциналном пункту поделили су са нама шта их је насмејало, дирнуло и по чему ће све памтити период вакцинације
Масовна имунизација у Шапцу је почела 20. јануара. Претходно су вакцинисани корисници Геронтолошког центра и дате су прве дозе вакцина здравственим радницима. Од тада до данас дато је око 120.000 првих, других и трећих доза вакцина. Ако је на једну вакцину потрошено у просеку десет минута, да је радио само један тим непрекидно било би потребно више од 20.000 сати, односно 833 дана или нешто више од две године.

Тимови на вакциналним пунктовима се смењују. Некада у смени буду по два лекара и сестре, а када је било највеће интересовање грађана било их је и по осам.

Фото: "Глас Подриња"


Захвалност запосленима
Директорка Дома здравља Јасмина Станковић је изразила захвалност како медицинским, тако и немедицинским радницима ове установе за сав труд и напор који улажу свих ових месеци.
-Тимски све ово успевамо. Никада није било проблема у организацији рада. Показали смо велику спремност и одговорност да се суочимо са свим постављеним изазовима. Усвајали смо сва стручна методолошка упутства, која се стално мењају. Тренутно је актуелна 12. верзија лечења. Такође, ту су и упутства за личну заштитну опрему, дијагностичке процедуре, обука запослених за узорковање. Поред рада у црвеној зони и рада са ковид позитивним пацијентима, упоредо се одвија рад и у зеленој зони, истиче др Јасмина.


За све ово време, наравно, догодиле су се бројне анегдоте, лепе, смешне, па и непријатне ситуације.
Др Ана Настасијевић из Службе опште праксе, др Гордана Радовановић специјалиста гинекологије и акушерства, Радојка Ненадић, главна сестра у Служби кућног лечења, Драгана Симеуновић главна сестра Дома здравља и Лазар Новаковић, координатор на вакциналном пункту поделили су са нама шта их је насмејало, дирнуло и по чему ће све памтити период вакцинације.

-Највише у сећању остане захвалност грађана, а у томе су предњачили људи који су долазили из Босне и Херцеговине и Републике Српске. Били су изузетно љубазни, али и дарежљиви. Доносили су нам баклеве, ћевапе, вино... То је био њихов начин да нам изразе захвалност, каже др Гордана.

Sпецијалиста
гинеколигије и акушерства, др Гордана Радовановић, Фото: "Глас Подриња"


-Позивали су нас да дођемо код њих како би нас угостили и узвратили нам на пријему. Били су одушевљени како је овде све организовано, а били су одушевљени и мојом фризуром. Пошто су долазили обично викендом, сваког следећег викенда је долазила нова група којој су претходни пренели утиске, и обично је неко тражио сестру која личи на Лидију Вукићевић, кроз осмех прича сестра Драгана, препознатљива по специфичној фризури.

Главна сестра Дома здравља, Драгана Симеуновић, Фото: "Глас Подриња"


Мали знаци пажње имали су некада и већи значај од само пажње. Када је на почетку вакцинисано и по 1.300 грађана дневно дежурни на пунктовима нису имали времена ни да једу, па је поред сваког вакциналног места била по нека чоколада захваљујући којој би лакше прегурали дан.

Екипе Дома здравља ишле су и на кућне адресе како би вакцину добили и слабопокретни и непокретни грађани. Увек су наилазили на леп пријем.
-Обишли смо више од 1.000 домова. Где год смо ушли благосиљали су нас, било је и “милоште”. Сви су били јако захвални што смо дошли код њих кући како би њих или неког њиховог вакцинисали, наводи сестра Рада.

Главна сестра у служби кућног лечења, Радојка Ненадић, Фото: "Глас Подриња"


Ишли где год су их звали
Вакцинација се није обављала само на вакциналним пунктовима. Екипе Дома здравља ишле су и у установе, фирме, све колективе где их неко позове.
-Корисници Геронтолошког центра су вакцинисани у више фаза. Сваки нови корисник је добио вакцину. Такође ишли смо у Казнено поправни завод у Богосавцу, у Установу за децу и младе са сметњама у развоју, аутизмом и с тешкоћама у комуникацији у Богосавцу, велике и мале фирме... Ишли смо где год су нас звали, наводи др Ана.
-Када смо вакцинисали децу у Установи у Богосавцу било нам је тешко. Најважније нам је да су после рекли да их није болело. Имали смо све вакцине и они су добили оне за које су се изјаснили њихови старатељи. Тамо је у једном тренутку кренула епидемија и када је прошло све смо их вакицисали и после тога није било нових случајева, каже сестра Рада.


Директорки Дома здравља др Јасмина Станковић посебно је остао у сећању један деведесетдвогодишњи дека. Дошао је на вакцинални пункт за прву дозу, али није знао како ће по другу.
-Дека живи сам у улици Војводе Мишића. Када је примио вакцину почео да је плаче. Прво смо мислили да га боли, а онда нам је рекао да је једва нашао ко ће да га довезе и да не зна како ће доћи за другу дозу. Обећали смо да ћемо ми отићи код њега и екипе су отишле и за другу и за трећу дозу. Као успомену на тај први сусрет фотографисали смо се са њим. Сећам се и баке из Мајура која има 96 година. Била је тако поносна што је дошла. Понудили смо и њој да дођемо кући да је вакцинишемо, али она то није желела. Довозила ју је ћерка, прича др Јасмина.

Dиректорка
Dома здравља Шабац, др Јасмина Станковић, Фото: "Глас Подриња"


Највише су старији били расположени за вакцинацију. Нажалост, то није увек наишло на одобравање њихових чланова породица.
-Једна госпођа нам је рекла да је дошла кријући то од својих одраслих синова који одбијају вакцину јер сматрају да није безбедна. Ипак, она је желела да се вакцинише, прича др Ана.

Служба опште праксе , др Ана Настасијевић, Фото: "Глас Подриња"


-Скоро је долазио један господин ком супруга брани да се вакцинише. Посаветовали смо га да потврду држи у личним документима, надовезује се сестра Драгана.

Неки значај вакцина науче на најгори начин. После смрти неког ближњег.
-Најтеже је када цела породица дође да се вакцинише пошто су изгубили неког. Тада не питају ни која је вакцина, свеједно им је, само да се вакцинишу, наводи Лазар.

Координатор на
вакциналном пункту, Лазар Новаковић, Фото: "Глас Подриња"


Непријатних ситуација је било и када су гужве па се дуже чека. Грађани су тада умели да реагују нервозно, али се углавом ситуација брзо смиривала уз извињење лекарима и сестрама.

-Процедура мора да се поштује, а некада се деси нешто непредвиђено, на пример да нестане интернета. Тада људи буду бесни због чекања. Посебно им смета када дође неко од колега да се вакцинише, па га уведемо преко реда, зато што знамо да је напустио радно место. Поред тога, ми имамо наређење да припаднике МУП-а, Војске, здравствене раднике, пуштамо преко реда, прича др Гордана.

Ситуације које су истовремено и смешне и тужне дешавале су се пошто је обећана исплата 3.000 динара за вакцинисане грађане. Неки су очекивали да свој новац добију на вакциналним пунктовима.

-Долазили су нам са рачунима за струју, телефон. Коме још нису биле уплаћене паре долазили су да питају да ли смо их стварно вакцинисали. Очекивали су да им дамо новац пошто приме вакцину, наводи Лазар.

На вакцинацији се још једном показало да жене нису слабији пол. Већи страх од игле показали су мушкарци.
-Имали смо неколико случајева онесвешћивања људи од страха када виде иглу. Занимљиво је да су то увек били мушкарци, каже Лазар.

Др Ана додаје да су многи имали страх од игле и због тога што су очекивали да ће сама вакцинација бити много страшнија.
-Кажу да им се на телевизији чини да је игла огромна. Када вакцину приме буду у чуду да није болело, каже др Ана.

Од 20. јануара до данас дато је око 115.000 првих, других и трећих доза вакцина. Ако је на једну вакцину потрошено у просеку десет минута, да је радио само један тим непрекидно било би потребно више од 19.000 сати, односно 798 дана или нешто више од две године


-Неки су чак питали да ли смо их уопште вакцинисали, јер ништа нису осетли. Једна госпођа је чак тражила да понесе кући кутију од вакцине да буде сигурна да је вакцинисана, наводи Драгана.
Сазнајемо да је било и брачних понуда, али наши саговорници нису са нама желели да поделе детаље.
После увођења ковид пропусница интересовање за вакцинацију је порасло. Верујемо да ће екипе ангажоване не овом послу имати још много занимљивих момената са Шапчанима.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa