Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Сопственим снагама у нове инвестиционе радове
МИНИСТАР ОДБРАНЕ НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ ПОСЕТИО ПОГОН ЗА ПРЕРАДУ ДРВЕТА У ШАПЦУ

Сопственим снагама у нове инвестиционе радове

Интересовало ме је шта је то што ми можемо даље да урадимо да инвестирамо у набавку нове опреме која би помогла да процес рада буде још ефикаснији. Наредне године ћемо инвестирати нова средства у куповину машина, опреме, грађевинских машина, јер хоћемо да будемо способни да сопственим снагама можемо да вршимо најзначајније инвестиционе радове и на одржавању наших објеката, али и на изградњи нових, рекао је министар Небојша Стефановић у Шапцу
Министар одбране Небојша Стефановић посетио је у среду Војнограђевинску установу “Београд” - погон за прераду дрвета у Шапцу. Том приликом је обишао радионице, упознао се условима рада и разговарао са руководством и запосленима.

Погон за прераду дрвета у Шапцу ради од 1994. године. Има 22 запослена, који су у највећем броју цивили. Баве се прерадом дрвета за потребе Војске Србије, али и израдом ПВЦ и алуминијумске столарије.

-Драго ми је да наша Војнограђевинска установа данас може да се похвали да је у последњих 12 месеци направила значајан искорак и да је, ангажујући све своје капацитете, успела да постигне да изградња буде на рекордном нивоу. Не мислим само на редовно одржавање, што је веома важно због великог броја објеката које Војска и Министарство одбране имају, него и на изградњу нових капацитета. Учествујемо у изградњи ковид болница на војном земљишту, које смо предали Министарству здравља, у овом тренутку и фабрике вакцина. Пројектовање, надзор и довођење објекта до нивоа техничког пријема је озбиљан град инжењера Војнограђевинске установе. Хоћу да се захвалим свим људима који су помогли у томе и пружили свој максимум како бисмо у рекордном року имали ове објекте. Мимо овога са чим је јавност упозната, на нашим аеродромима се граде и нови хангари за смештање наших нових авиона и хеликоптера. Желимо да унапредимо изградњу свих објеката који су оштећени зубом времена и неадекватни за смештај људи. Размишљамо да, уколико се држава одлучи за поновно увођење редовног служења војног рока, имамо касарне које ће бити потпуно спремне, са савременим санитарним чворовима, спаваоницама које су топле и уредне, рекао је Небојша Стефановић.

Министар је навео да је и сам изненађен колико је урађено за годину дана. Похвалио је залагање запослених у погону у Шапцу на изради производа којима се опремају војни објекти.

Привилеговани станови за оне који ризикују животе
-Очекујемо да ће до краја ове године око 1.500 активних и пензионисаних припадника Војске и Министарства одбране решити своје стамбено питање. Наравно, то није крај. Боримо се да наставимо даље. Сви морамо бити реални и свесни ситуације да због ковида постоје одређена кашњења у радовима. Морам да се захвалим држави. Ми градимо станове које људима дајемо по максималних 500 евра по квадрату, у неким градовима и по 400 евра, а грађевинске цене су у последњих годину, а можда и две отишле драматично горе због поскупљења репроматеријала на светским берзама. Стан од 50 квадрата у Београду њих кошта 25.000 евра. Тиме показујемо да ценимо посао војника, полицајаца припадника БИА-а, Министарства правде, свих оних из државног система који ризикују своје животе да бисмо ми били безбедни, навео је Министар Небојша Стефановић и додао да државља размишља да пројекат прошири на здравствене раднике и просвету.


-Интересовало ме је шта је то што ми можемо даље да урадимо да инвестирамо у набавку нове опреме која би помогла да процес рада буде још ефикаснији. Проблем је увек мањак људи, увек треба још запослених и још инжењера, то је битка коју држава води са приватним компанијама. То је добро зато што се Србија развија и може конкурентно да понуди и боље услове рада, рекао је министар.

Стефановић се захвалио председнику Србије Александру Вучићу због тога што су, новим буџетом за 2022. годину, запослени у Војсци и Министарству одбране добили повећање плата од 8 одсто. Истакао је да је то мотив, али и обавеза.

-Наредне године ћемо инвестирати нова средства у куповину машина, опреме, грађевинских машина, јер хоћемо да будемо способни да сопственим снагама можемо да вршимо најзначајније инвестиционе радове и на одржавању наших објеката, али и на изградњи нових. Имаћете прилику да видите у наредној години изградњу нових спортских хала, нових хангара, завршетак изградње касарне у Лозници и дела касарне у Пироту. Захвалан сам људима на свему што су радили и упркос ситуацији са ковидом нису престали да раде, да се боре за своју војску и Србију. Осећам огромну дужност да похвалим људе који су даноноћним радом успели да постигну овако значајан резултат, рекао је Стефановић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa