Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
За прво дете 300.000 динара
ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НАЈАВИО НОВЕ МЕРЕ ЗА ПОДСТИЦАЈЕ РАЂАЊА

За прво дете 300.000 динара

све мајке које од Нове године роде прво дете убудуће уместо 100.000 динара помоћи добијати 300.000 динара, али да ће бити усвојене и бројне друге мере за подстицање рађања
Председник Србије Алекасандар Вучић најавио је данас да ће све мајке које од Нове године роде прво дете убудуће уместо 100.000 динара помоћи добијати 300.000 динара, али да ће бити усвојене и бројне друге мере за подстицање рађања.

“Имамо у виду чињеницу да нестајемо као нација, да нас је све мање, јер подаци говоре да је стопа родности тек нешто виша 1,5 а за просту репродукцију је потребно да стопа буде 2,15... Ми смо све старији и економски напредак зависиће од тога како ћемо да обезбедимо напредак нације овим демографским мерама”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву.

Он је рекао да ће одређене мере бити усвојене и за рађање другог и треће детета, али нарочито за рађање другог, и додао да ће оне бити објављене детаљније у наредних 15 дана.

Вучић је указао да ће помоћ од 300.000 динара бити додељена из републичког буџета а да ће град Београд и многи други градови наставити да дају и своју помоћ породиљама.

Према његовим речима, мајке у Србији данас прво дете просечно рађају у 30. години па се тако изгуби читава генерација.

“Покушаћемо да мотивишемо и студенте, и даме и мушкарце, да не беже од брака и рађања деце”, рекао је Вучић и додао да за мајке и очеве студенте неће важити испитни рокови и да они неће имати никакве трошкове за обнову године, јер ће се рачунати да су одслушали све године, а они ће имати обавезу да до 26. године положе преостале испите.

У случају студената Медицинског факултета, тај рок ће бити до 28. године.

Он је додао да ће се тако створити другачије социјално окружење и ти млади људи неће имати утисак да су уништили каријеру зато што су остварили родитељске потребе.

Вучић је рекао да ће неке мере бити усмерене и на стамбено збрињавање младих родитеља, како би што пре изашли из родитељских станова, и да се разматра давање бесповратне помоћи од 10.000 до 20.000 евра за куповину стана.

Та ће помоћ бити везана за мајке, како би се избегле евентуалне злоупотребе а очекује се да ће то подстаћи и стамбени изградњу.
Бета

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa