Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ГОДИНУ ДАНА ПОКРЕТА БУЂЕЊЕ

Нова енергија на политичкој сцени

“Покрет Буђење се бави политиком не само речима, него и делима” рекао је БОшко Обрадовић, председник Српског покрета Двери. “Сарадња на републичком нивоу за предстојеће изборе може се десити са Српским покретом Двери или са групацијом странака које имају везе са претходном влашћу” навео је Владимир Терзић у име Покрета Буђење
Покрет Буђење обележио је годину дана постојања на шабачкој политичкој сцени. Тим поводом организовали су конференцију за медије на којој је говорио и Бошко Обрадовић, председник Српског покрета Двери.

Два покрета сарађују већ неко време, посебно по питању доласка “Рио Тинта” и ескплоатације литијума у Јадру.

-Буђење је унело једну нову енергију на српску политичку сцену. Осетио сам потребу да будем овде не само како бих им честитао годишњицу, него и поздравио све што су радили као нова политичка опција. потребно нам је буђење грађана Србије из ове апатије и малаксалости, који као да не виде светло на крају тунела у коме смо се нашли под овом недемократском власти. Покрет Буђење се бави политиком не само речима, него и делима. За ових годину дана су много учинили и практично није било веће опозиционе активности широм Србије у којој нису учествовали. Без обзира какав буде исход будућих договора око изласка на изборе, сарађиваћемо на свему ономе око чега смо и до сада били потпуно сагласни. Пре свега, то је наша заједничка борба против, по злу чувене, мултинационалне компаније “Рио Тинто”, која планира да отвара рудник литијума, управо овде у овом крају, а притом Немачка и Чешка које имају највећа налазишта литијума у Европи не намеравају експлоатацију на својој територији. Овде би да праве депоније, а онда зарађују екстра профит од производње батерија и електричних возила, рекао је Бошко Обрадовић.

Владимир Терзић из Покрета Буђење је истакао да су у претходних годину дана највише радили на покушајима обједињавања опозиције, али да је извесно да ће се на изборе изаћи у више колона.

Да свако ради свој посао
Душан Туфегџић из Покрета Буђење је навео да су у Шапцу и Србији учланили више хиљада чланова. Истакао је да у Шапцу желе да делују другачије од свих осталих.
-Позивамо грађане Шапца да нам се придруже. Не да се учлане, него да нам се придруже у нашим размишљањима да не желимо више да се вратимо на старо и променимо тренутну власт. Желимо да омогућимо докторима да се баве здравством, адвокатима и судијама да се баве правосуђем, а сељацима да се баве селом. Позивам грађане Шапца да узму активно учешће у политици свога града. Када дођемо на власт, са својим коалиционим партнерима, омогућићемо да најквалитетнији људи дођу на челне функције, а да све функције које нису политичке заузму људи на конкурсима, без могућности за страначко запошљавање, рекао је Туфегџић.


-Битка ће се водити у неравноправним условима, али ће морати да се води. Ми смо организовали више акција, од којих је највећа била 7. јула, када смо организовали први велики протест против “Рио Тинта”, великог загађивача, чији почетак рада се најављује за после ових избора, иако ниједан законски услов није испуњен. Многе процедуре су прекршене. Закон о референдуму и народној иницијативи је у истом контексту и биће усвојен. Једина брана томе је излазак на изборе свих опозиционих странака и покрета, да се покуша да се ова власт заустави у науму да Србију претвори у рудник, рекао је Терзић.

Као плод свега што су радили навео је друштвени споразум о забрани истраживања и експлоатације литијума, који су сачинили, а који су први прихватиле Двери, а затим Народна странка, Странка слободе и правде и други мањи покрети. Споразум је у овом тренутку потписало више од 60 странака, покрета и удружења.

-Сарадња на републичком нивоу за предстојеће изборе може се десити са Српским покретом Двери или са групацијом странака које имају везе са претходном влашћу. Имају своју хипотеку, али чини се да су се довољно пречистили да би могли да освоје релевантан број гласова у Србији, рекао је Терзић.
На конференцији је говорио и Миша Даничић, архитекта, који је радио на пројектима коришћења геотермалних вода за које је рекао да су већи него Србија. Добитник је дипломе ОЕПС за ове пројекте, међутим, код нас нису наишли на разумевање.

-Пола Богатића се греје геотермалним водама из једне бушотине. “Зорка” је наручила истраживање са идејом да се Шабац греје на овај начин. Ниједна власт није била заинтересована. Ја од тога немам интерес, рекао је Даничић.

Михаило Окиљевић, грађанин Шапца, говорио је о теми за коју је рекао да не сме да има политичку конотацију - квалитету ваздуха. Истакао је да је ваздух у Србији веома загађен што се види оком, али примећује и по удисању.

-Не могу да схватим да неки људи који су први позвани да реагују стављају послушност према надређенима пре здравог ваздуха и живота себе и своје породице. Према свим релевантним сајтовима Србија је последњих пар година у пет најзагађенијих држава у свету, а Шабац је неретко и најзагађенији град у Србији. Апелујем на све грађане, а пре свега на оне који на то могу највише да утичу, а то је градска власт, инспекције и државна власт, да ураде нешто по овом питању, да озбиљно приступе овом проблему, да се мерне станице поставе на права места, уколико постоје фабрике које прекорачују емисију штетних гасова да се санкционишу, поставе филтери. Ово је есенцијално питање, јер не постоји ништа важније од живота и здравља, рекао је Окиљевић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa