Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ЗАТВОРЕНА ПОПУЛАРНА ПИВНИЦА FLOYD

За мене су сви људи једнаки

За мене су сви људи једнаки. То је јако једностван и прецизан принцип. Ко сам ја да некоме кажем да сме или не сме да уради нешто што се тиче њега лично? Могу да разумем свачију одлуку, али не разумем то што неки мисле да су због своје одлуке бољи од других. За мене је то несхватљиво. Суштина је у питању: Да ли смо људи?
Када је Дејан Лазаревић одлучио да отвори пивницу Флојд, неки његови пријатељи хватали су се за главу у неверици: „То је превелик залогај.“ Међутим, испоставило се да је био у праву, као што често јесте, а што је још један разлог због кога се неки његови пријатељи хватају за главу. Шалу на страну, Дејан се опробао у многим пословима, а потпуно се пронашао у угоститељству.

Рокенрол, који, познато је није само музички жанр, него начин живота, има своје јато. Рокери су људи препознатљиви по приципима које негују. Слобода, љубав, мир. Слобода, пре свега.

Као локални лист не можемо игнорисати чињеницу да је Пивница Флојд затворена 08.11. када су нове мере ступиле на снагу: забрана невакцинисанима, односно онима који немају ковид пропуснице да улазе у кафиће и ресторане. Дејан је без размишљања затворио локал.

Десет година је одржавао рок сцену у Шапцу, афирмисао младе шабачке рокере, не заборављајући ветеране, доводио професионалце са свих страна рок региона. Многи су баш у Флојду нашли своју другу кућу. Пивница је била синоним за добро расположење, добру клопу, пиво, дружење и наравно – рокенрол.

„Шта се десило са РОКЕРИМА? Последњих 10 година дружим се са људима који су рокери, или сам ја само мислио да су рокери зато сто причају о рок музици, носе кожу, каубојке, мараме, минђуше, дуге косе, сањају о Америци и Енглеској... А уствари не знају да је слобода и бунт оно што треба да имаш у себи да би био РОКЕР, а не оно што причаш о музици и како изгледаш...“


- Држава је угоститељство пустила низ воду. Први пут смо насели на ту причу пре више од годину дана када о корони нисмо знали ништа, реаговали смо поштено, позатварали своје локале, нисмо радили, ћутали смо и трпели, верујући да ће то проћи и да смо стварно ми кривци који ширимо корону у затвореним просторима. Касније смо схватили да то и није баш тако.

Дејан је затворио локал првенствено зато што не жели да дели људе. Каже и да је обрнута ситуација, да само невакцинисани могу да уђу у локал, исто би поступио.

- Овом одлуком, моја прича о рокенролу аутоматски је згажена. Нећу да контролишем на вратима ко може да уђе у мој локал, а ко не може. За мене су сви људи једнаки. То је јако једноставан и прецизан принцип. Одлука да ли ће неко бити вакцинисан или неће, личне је природе. Ко сам ја да некоме кажем неком да сме или не сме да уради нешто што се тиче њега лично? Могу да разумем свачију одлуку, али не разумем то што неки мисле да су због своје одлуке бољи од других. За мене је то несхватљиво. Суштина је у томе да ли смо људи, или нисмо.

Иако је добио поруке у инбокс где су му одушевљени људи нудили емотивну и финансијску подршку, поручио им да тај новац усмере на децу којој је потребно лечење. Одбио је да на такав начин сачува своју и егзистенцију своје породице.

- Не могу да разумем друге који су наставили да раде као да се ништа није догодило, а до јуче су говорили другачије, размишљали смо исто. Да би спасли посао, погазили су основе рокенрола. Не разумем рокере који говоре једно, а на фејсу пишу све и свашта. То су јунаци који користе два прста за тастатуру за филозофирање.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa