Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ЗАВРШЕТАК РАДОВА НА НОВОЈ КОТЛАРНИЦИ НА БИОМАСУ НА ЛЕТЊИКОВЦУ

Обновљиви извори енергије су будућност

“Постоји могућност да се и индивидуална домаћинства у наредном периоду прикључе и да смањимо емитовање штетних гасова у атмосферу” изјавио је градоначелник Шапца Александар Пајић. “Оно што Шабац добија од овог пројекта јесте ова котларница на биомасу. Поред тога и соларне панеле, али можда и најважнија је Академија за обновљиве изворе енергије” рекао је председник Скупштине града Немања Пајић
Нова котларница на биомасу, на Летњиковцу, биће пуштена у рад за двадесетак дана. Котларница се налази у дворишту Центра за стручно усавршавање. Нов котао и доградња котларнице на биомасу финансирају се средствима из пројекта прекограничне сарадње “Биосол”, у ком Шабац учествује заједно са Новом Градишком.

Завршетак радова у петак су посетили градоначелник Шапца Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић.

-Имали смо котларницу снаге 0,5 мегавата, а сада смо направили нову топлотну станицу са нових 0,5 мегавата. Све јавне установе на Летњиковцу су прикључене на топлану на обновљиве изборе енергије. Стварамо од овог дела града енергетско острво које је самоодрживо. На згради Основне школе “Стојан Новаковић” и на ЦСУ су стављени соларни панели, имамо топлотне пумпе, топлану на биомасу, а у парку имамо неке инсталације где деца у Академији за обновљиве изворе енергије могу о томе да се обуче.

Фото: "Глас Подриња"


Важно је да покажемо да су нам заштита животне средине и енергетска ефикасност наших јавних објеката јако битни. Ово је само један од примера коме треба да тежимо у читавом граду, зато што су заштита животне средине и обновљиви извори енергије будућност. Овим пројектом биће укључени како ЦСУ и школа, који су већ на овом систему, тако и амбуланта, месна заједница, две предшколске установе, кухиња и Тренинг центар који је у склопу ЦСУ. Постоји могућност да се и индивидуална домаћинства у наредном периоду прикључе и да смањимо емитовање штетних гасова у атмосферу. Од Шапца правимо град будућности и ово је један од добрих примера где то радимо помоћу средстава из Европске уније, рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Укупна вредност пројекта је 980.000 евра, а 480.000 припада Шапцу, који је и носилац пројекта. Прејекат је почео 2014. године.

-Драго ми је да овај пројекат прекограничне сарадње приводимо крају. Имали смо низ изазова, а највећи је корона која нас је задесила. Неке ствари смо морали да пролонгирамо, али оно што је најважније је да су и хрватска и наша страна успеле да све пројекте приведу крају. Оно што Шабац добија од овог пројекта јесте ова котларница на биомасу. Поред тога и соларне панеле, али можда и најважнија је Академија за обновљиве изворе енергије. То је изузетно важно како би наша деца могла практично да виде значај обновљивих извора енергије и моделе на којима ће моћи практично да уче. Такође смо из овог пројекта добили и једно електрично возило, које је прво које је имала нека локална самоуправа у Србији, рекао је Немања Пајић.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa