Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Дешавања у суботу кренула у нежељеном правцу

Протест у суботу завршен после сукоба

Блокада моста је у једном моменту покушана да буде разбијена булдожером. Слике и снимци из Шапца обишли су Србију и изазвали лавину негативних коментара
Неколико особа је повређено на протесту који је у суботу организован код шабачког моста на Сави. Док се бивша и садашња градска власт међусобно оптужују ко је крив чињеница је да је у суботу у Шапцу дошло до сумрака здравог разума. Кренимо редом...

Грађани који су незадовољни новим законима о референдуму и експропријацији на сат времена су блокирали мост. Нешто раније мања група људи окупила се и код Сокине кафане, где су извезли тракторе, а касније су и они дошли на мост у Шабац.

Протести су истовремено организовани у бројним градовима Србије, а истог дана и Српска напредна странка организовала је свечану академију у београдској Арени.

Блокада моста је у једном моменту покушана да буде разбијена булдожером. Дошло је до сукоба између протестаната и групе младића са палицама који су изашли из аутомобила који су пратили грађевинску машину. Сат времена од почетка протеста, колико је и било договорено да блокада траје, окупљени су најавили повлачење, након чега се и багер склонио.

Мост на Сави блокиран је тракторима. Приликом инцидента стакла на једном трактору су полупана, а двојица возача су приведена, а потом и пуштена исто вече.

Протестанти траже повлачење спорних закона
-Разлог нашег окупљања су ова два несрећна закона која су везана за експропријацију и за референдум. Закон везан за референдум је јако битан због рудника литијума. Ако три човека изађу и гласају за, добићемо рудник литиујума, Мачве неће бити, Шабац неће имати воду... Рудник литијума нигде у свету не постоји 200 километара од насељеног места. Због тог рудника је у неким земљама гинуло по 20.000 људи. Закон о експропријацији грађанима доноси потпуну несигурност. Свако може да нам узме кућу и земљу пошто хоће. Радићемо све што буде требало да се повуку ова два закона и да не буде “Рио Тинта”, рекао је Душан Туфегџић, учесник протеста код Сокине кафане на почетку окупљања.
-Закон о експропријацији је донет на штету грађана. Држава на тај начин може да узме земљу од било кога и прогласи је својом својином. Земљу од људи никада нису радили они који су желели добро народу у Србији. Добро нека се запитају они који су га донели да ли мисле да је добро да он буде на снази или ипак треба да га повуку, навео је Бранислав Терзић из Штитара.


Полупана су и стакла на неколико аутобуса који су превозили присталице СНС на скуп у Београд .
Најгоре је прошао Душан Прокић, младић који се налазио на булдожеру, поред возача. Претрпео је више удараца, а касније су му констатоване теже повреде. Један од актера, Драган Миловановић, је ухапшен. Ово је довело до нових протеста, са обе стране. Док су једни захтевали да Драган Миловановић буде пуштен на словоду, сматрајући га херојем, јер је зауставио булдожер који је ишао ка окупљеном народу, други су тражили правду за Душана Прокића који је чекао операцију. Слике и снимци из Шапца обишли су Србију и изазвали лавину негативних коментара.

Подршка и из Срема
Протести одржан на шабачком мосту подржани су и са оне стране Саве. Међу окупљенима било је и мештана Кленка.
-Нисам члан ниједне странке и никада нисам био. Овде сам зато што желим да живим и желим живе људи које познајем. Када сам ишао у школу учио сам да је за живот потребно четири елемента: вода, ваздух, земља и сунце. Батерије се нису нигде помињале као приоритетне. Вода ће увек бити у моди и потребна, а батерије су пролазне. Поручио бих и осталима да слободно изађу, да се не боје ничега. Ко се боји живота не треба ни да живи, рекао је Кленчанин Слободан Милојковић.


Драган Миловановић у понедељак је пуштен из притвора да се брани са слободе.
-Жао ми је што је било ко повређен. Намера ми је била да зауставим булдожер који је ишао ка људима. Страшно је што је уопште дошло до онаквих сцена. Тамо је било деце. Веровали смо да ће то бити један миран протест, рекао је Драган Миловановић по изласку из притвора.

По изласку на слободу Драгана Миловановића су дочекали представници опозиције.
-Недопустиво је да не буду ухапшени и приведени они од којих је Драган Миловановић бранио своје суграђане. Зна се ко су они, имају озбиљне полицијске досијее. Сада ми треба да будемо задовољни што је Драган Миловановић пуштен. Очекивала сам да неће бити никаквог правног оптерећења над њим, јер он је то урадио у самоодбрани и одбрани. Не можете седети скрштених руку и гледати како багер иде на људе. Шта би било да се стварно нешто језиво десило, а могло је и питање је дана када ће да се деси, како су кренули, рекла је Мариника Тепић испред Основног суда у Шапцу.

Драган Миловановић у понедељак је пуштен из притвора, Фото: "Глас Подриња"


Миловановића је заступао тим шабачких адвоката, који су се по његовом пуштању из притвора огласили заједничким саопштењем.
-Овај јунак је зауставио багер који је насрнуо на голорук народ да га прегази и тако спасио многе грађане који су мирно протествовали. Ово је најмање што смо могли да учинимо за нашег Драгана, хероја из Шапца. Захваљујемо се свим слободним и храбрим грађанима који су протекла два дана Драгану дали подршку, и у Београду и у Шапцу, јер једино снажан притисак јавности може довести до поштовања права и правде. Како смо одбранили нашег хероја Драгана – Црног, са новим надимком “први грађански левичар”, тако ћемо сутра бранити и штитити сваког ко се бори против неправде и безумља овог батинашког режима, наводи се у саопштењу које потписују ЗЗС, ОГП АКЦИЈА и Еколошки устанак, а који су такође затражили и да се ухапси возач багера Небојша Стојићевић, али и да се утврди ко је наредио полицији да се повуче.

Српска напредна странка у понедељак поподне је организовала митинг на ком су затражили правду за Душана Прокића.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa