Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

КОНФЕРЕНЦИЈА ГРАДСКОГ ОДБОРА СРПСКЕ НАПРЕДНЕ СТРАНКЕ

Организатори протеста намеравали да изазову нереде

Градски одбор Српске напредне странке одржао је у среду конференцију за медије на којој су говорили о суботњим дешавањима. Руководство ГО СНС је осудило насиље, затражило да кривци одговарају, а сматрају да је блокада саобраћаја тенденциозно била организована тог дана како они не би могли да оду на свечану академију у Београд поводом 13 година странке.

-Сви заједно треба да тежимо томе да се ситуација смири и да никада више не дође до физичког обрачуна било које врсте, а на крају и до повређивања учесника. СНС најоштрије осуђује било какав насилни покушај да се воља грађана преокрене, као и било какво одузимање могућности људима да се слободно крећу када и где желе. То је био случај у суботу на шабачком мосту. Непримерено је да стотинак људи који другачије мисле блокира читав један град. Они који су блокирали мост су то урадили јер су знали да активисти СНС иде на свечану академију у Арену. Акцијом је руководио бивши градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, а поред њега су били сви представници бившег руководства града, рекао је градоначелник Шапца и повереник ГО СНС Александар Пајић.

-Тражим од надлежних органа да се баве својим послом и да све који су нанели тешке телесне повреде Душану Прокићу морају да одговарају. Из снимака се види како је синхронизовано руковођено акцијом, да су они били спремни са хладним оружјем, да су дошли да намерно изазову сукобе између грађана Шапца. Да бисмо смирили ситуацију и нашли излаз из свега овога мој предлог је, као некога ко руководи овим градом, да поручим свима који желе да изразе било какво неслагање са било чиме у граду или републици, да за то постоји законом предвиђена процедура. Позивам Небојшу Зеленовића да на градском тргу организујем сва своја протесна дешавања, да уредно пријави скуп 48 сати раније и да тамо говори шта и колико хоће. Битно је да грађани Шапца буду безбедни и да никада више не дођемо у ситуацију да група од стотину људи испровоцира грађане Шапца који су одреаговали, рекао је Александар Пајић.
Повереник ГО СНС, народни посланик и одборник у Скупштини града Бобан Бирманчевић је навео да је поднео кривичне пријаве против Небојше Зеленовића, Душана Костадиновића, Душана Туфегџића и Владимира Терзића из разлога што су, како је рекао, грубо прекршили уставно право и починили кривично дело ускраћивања слободе кретања свих грађана, као и угрожавање живота и здравља људи.

Државни органи да реагују
Александар Пајић је истакао да државни органи не смеју поново да дозволе да се на мосту зауставе трактори и да се блокира саобраћај.
-Зашто је Министрарство унутрашњих послова дозволило да се четири или пет трактора заустави на мосту? Шта су они радили и који је био њихов задатак сем онемогућавања кретања другим лицима. То је недопустиво, рекао је Пајић.


-Потпуно свесни да ће организовањем скупа који није одобрен кршити Устав, онемогућити људима да се слободно крећу и угрозити њихове животе они су то ипак урадили. То јасно показује да су имали намеру да изазову нереде. Кривичне пријаве морају бити процесуиране. Тужилаштво нека ради свој посао, наше је да замолимо за помоћ да се правда оствари. За 365 дана у години ниједном нису покушали да заусаве саобраћај, него када ми треба да идемо на рођендан странке. За 13 година деловања СНС у Шапцу никада нико није препречио неком улицу, а имали смо 120 најављених и одржани протеста у Шапцу, без иједног инцидента. Намера је била да се на мосту изазову нереди и да се они пренесу на други део Србије. Поднео сам кривичну пријаву и против Драгана Миловановића Црног и Стефана Васића који су починили кривично дело наношења тешких телесних повреда. Интензитет и начин наношења повреда указује да је то било кривично дело убиство у покушају, човеку који се брани, који није ни руку подигао на њих, рекао је Бобан Бирманчевић.

Повереник ГО СНС Радивоје Мићић је истакао да на дешавања у суботу нико не може да остане равнодушан. Изразио је забринутост шта ће се све дешавати у наредна четири месеца, ако је овакав почетак кампање.

-Држава мора наћи начина да прекине све ово. Питао бих Небојшу Зеленовића и људе око њега зашто ово раде, шта је крајњи циљ оваквих деловања. Да ли желе да изазову грађански рат? На истом мосту се истог дана догодило и каменовање српских аутобуса са српским грађанима. Ми немамо непријатеље, ми смо политчки противници. Позивам их да седнемо и разговарамо, тамо где се цивилизовано разговара, а то је у Скупштини града. Они су изгубили власт, али је за њих гласао значајан број грађана и имају значајан број одборника. Нећемо разговарати на улици, рекао је Мићић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa