Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Година слободе за фриленсере
ПОСТОЈЕЋИ МОДЕЛ ОПОРЕЗИВАЊА ОСТАЈЕ ДО НОВИХ ПРАВИЛА

Година слободе за фриленсере

Фриленсери, напокон, могу да одахну. Бар годину дана. На недавно одржаној Народној Скупштини усвојен је Закон о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана којим је важећи порески модел продужен до краја 2022. године. To значи да тај закон који је усвојен у мају ове године, престаје да важи 31. децембра, a y новом закону који почиње са применом 1. јануара стоје исти услови. 0 чему, заправо, ради?

Последњих година, у Србији је знатно порастао број запослених радника на интернету. Око 100.000 фриленсера за своје послове примају уплате од фирми из иностранства. У жижи јавности су од кадаје Пореска управа започела покретање поступка утврђивања пореске обавезе. Око 40.000 „слободњака“ добило је решење да уплати порез и то пет година уназад, што је изазвало огромно незадовољство и упорне преговоре са Владом Републике Србије.

Милош Лукић, овлашћени књиговођа, за Глас Подриња каже да је проблем са фриленсерима настао услед непрецизности пореских прописа о новим пословима у Србији који нису предвиђени постојећим законима о порезу на доходак грађана.

-Одговорни за ову ситуацију су гувернер Народне банке Србије, који није приметио да по том основу долази енормно велики девизни прилив, као и министар финансија који није сигнализирао да се проблем реши на време. Фриленсери су физичка лица која раде за стране фирме и која су, по основу свог рада, остваривали приход на који би требало да плате 10% пореза. Две ствари су овде битне. Прво, да ли су имали уговор са физичким, или правним лицима са којима сарађују и друго, да ли ми са земљама из којих потичу странци са којима они сарађују имамо уговор о избегавању двоструког опорезивања.
Очито је да је најпре требало установити природу пословних односа и утврдити да ли су страни послодавци плаћали порезе на остварене трошкове, тачније, на приходе фриленсера. Уколико постоји уговор о избегавању двоструког опорезивања, 10% пореза умањује се за онај проценат који је исплатилац прихода (странац) плаћао по основу исплате.

На мети су били сви који нису уплаћивали пензионо и здравствено осигурање и нормиране трошкове пет година уназад са затезним каматама. Реч je o озбиљним цифрама. Првобитни закон је дозвољавао 20% нормираних трошкова, а следећи их је повећао на 43%.

Фриленсери су протестовали. После првог разговора са Владом, отписане су камате и донета је одлука да се дуг враћа пет година на шездесет рата. Након другог преговора, дуг је репрограмиран на десет година. Но, фриленсери нису одустали. Последња битка можда није донела решење, али је омогућила додатно време и простор за нове преговоре. Влада је са удружењима фриленсера договорила да постојећи модел опорезивања настави да се примењује до ступања на снагу нових правила. Прича о „слободњацима“ одлаже се за наредну годину.

-До тада ћемо радити на томе да нам буде само боље. Продужење трајања овог повољног пореског модела само нас приближава циљу којем тежимо - да фриленсери не смеју бити оптерећени давањима којима се угрожава њихов опстанак. Радници на интернету пристаће само на она давања држави која су сразмерна томе што нама држава даје и омогућава. Остаје нам наставак борбе ка том циљу - законском и пореском моделу који ће бити одржив и трајан, кажу из Удружења радника на интернету.
М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa