Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
„Ниче“ Thermen park
НА ПРОСТОРУ НЕУСПЕЛОГ ПРОЈЕКТА ИЗГРАДЊЕ МАЧВАНСКЕ БАЊЕ У ДУБЉУ

„Ниче“ Thermen park

Нова бушотина термалне воде треба да потврди ранија истраживања о огромним количинама геотермалне енергије у утроби плодне мачванске равнице
Захваљујући иницијативи и упорности Горана Вулетића из Шапца, директора предузећа Thermen park doo Дубље са седиштем у улици Ђенерала Драже Михаиловића, број 16, насталог 2015. године, на простору од 5,5 хектара у готово самом центру мачванског села Дубља, где је била локација неизграђене бање, у току су радови на претварању овог терена, заједно са већ изграђеним и руинираним објектима у Themen park.

Будућим комлексом предвиђене су: спортско рекреативна, здравствена и зонеа смештајних капацитета, а све на бази геотермалних изворишта, раније откривених у утроби плодне мачванске оранице. Научним истраживањем је утврђено да су ту баш највећи резервоари и изворишта термалне воде, чија температура достиже и свих 100 степени на Целзијусовој скали.

-У односу на многа друга слична места у Србији, истраживањем и формирањем бушотина доказано је да је у Дубљу најмања дубина саме лековите воде 350 метара. Изузетног је квалитета, а најпогоднија за лечење кожних болести. Утврђена је акумулација исте и потврђено да постоји константно допуњавање кречњачких резервоара, каже Вулетић.

Његово предузеће тренутно ради нову бушотину и уређење читавог простора.
Општина Богатић је 2017. године урадила детаљан регулациони план, под називом „Радна зона Дубље“.



Овим поводом донете су и одређене одлуке о градњи на поменутом простору.
Предузеће Thermen park је од Министарства рударства и енергетике прибавило дозволу за извођење хидрогеолошких истраживања на изворишту у Дубљу, а решење је наглашава Вулетић издато 28. О4 2021. године.

-Тако су поменути радови почели у рано пролеће 2021. године са циљем добијања новог изворишта термалне воде, наглашава наш саговорник и додаје: „Наша првобитна намера је била изградња геронтолошког центра, као и специјалне болнице за рехабилитацију уз друге здравствене, спортске и рекреативне објекте, као и велнес-спа центра. У оквиру поменутог планиран је угоститељско услужни центар који би се састојао од ресторана, хотелског смештаја, као и смештаја у новоизграђеним бунгаловима. Планирана је и изградња дечјег аква парка, као и великог олимпијског базена у чијем би окружењу било изграђена два хидромасажна базена са термалном водом различите температуре.“
По Вулетићевим речима поменутим планом отворене су и могућности за развој осталих делатности. Првенствено мисли на стакленичку производњу, а дозвољено је по жељи инвеститора и власника изградња свих помоћних и пратећих објеката за сличну врсту производње, који нису опасни за животну средину.

Имајући у виду огромне капацитете геотермалне енергије, могућа је њена употреба у виду топлотне и електричне. Дозвољено је и постављање производних објеката за прехрамбену намену, као што су сушаре и дестилерије које користе геотермалну енергију.

-Отворени смо за сарадњу са потенцијалним домаћим и страним инвеститорима који већ исказују своје позитивно мишљење и жељу за сарадњом. У разговорима смо са некима из Мађарске и Словачке. Наравно то не искључује могућност укључења домаћих компанија, каже Вулетић изражавајући уверење да Дубље може убрзо постати центар бањског туризма у Србији.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa