Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
Производња младог лука
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Производња младог лука

Једна од препорука повртарске међукултуре за гајење како у затвореном тако и на пољу. Може се сејати из семена директном сетвом а за то је потребна специфична механизација уз утрошак 7-10 кг/ха семена. Најчешће се сади из арпаџика (за 1-ха производње потребна леја 250 м2).

Садња може бити из арпаџика црног лука као и из арпаџика сребрнца који је лепши и чешће се производи. Препорука садње је од почетка септембра до краја новембра ако временски услови дозволе. Садњу треба изводити периодично на 5-10 дана у ситно припремљено земљиште како у тунелима тако и на отвореном. Најчешћа садња је у траке са међуредним размаком до 20цм док је размак у реду 3-5 цм.
На овај начин се најбоље врши међуредна култивација и проветравање које спречава могуће инфекције.

У овој производњи се могу користити крупне фракције арпаџика које нису погодне за производњу луковица. Као што смо нагласили садња се обавља у лепо нађубрено припремљено ситно земљиште у које је инкорпорирано основно НПК ђубриво и то 10-20 гр/м2.Сади се на дубину 3-5цм како би лако доступна влага дала брзо укорењивање пре зимских услова, битно је да се развије 3-5 листова како би боље презимио. Препорука је после садње обилно залити 2-3 пута са 10-20 мл/м2 поготово ако је јесен сушна. За лук у затвореном важи заливање чим влага падне испод 60% максималног водног капацитета.

Прихрана у пролеће иде азотним ђубривима најчешће кроз заливни сyстем и то 50 кг Н/ха на 10 л воде /м2. Реализација младог лука зависи од места садње и времена и његову реализацију би трбало завршити до краја маја јер почиње интезивно да цвета. Принос зависи од одабира хибрида и његове бујности и креће се од 150-200мтц/ха. Млади лук је обично предкултура у затвореном(парадајзу, краставцу и паприци), мада може бити мађу култура у усеву салате. Пуно успеха у даљем раду.
Дип.инж Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa