Инфо

3. новембар 2011.3. нов 2011.
СТАЊЕ И РАЗВОЈ ПОЉОПРИВРЕДЕ У ШАБАЧКОМ КРАЈУ

ЛОКАЛНА СТРАТЕГИЈА РАЗВОЈА

Први и основни предуслов за убрзан прогрес пољопривреде у нашој земљи, па самим тим и на територији града Шапца јесте осмишљавање и спровођење дугорочне стратегије развоја аграра у целости. Локалне самоуправе су незаобилазна карика на том путу
Пољопривреда никада није имала право и заслужено место приликом креирања државне политике, па се то самим тим рефлектовало на квалитет живота на селу. Велики број младих одлазио је из села у градове. Са друге стране, велики број људи у данашње време тражи егзистенцијални спас на селу, чему је допринело гашење великих привредних система и на крају губитак посла.
- Из тог разлога је неопходно да локална самоуправа препозна с једне стране одлазак, а са друге и повратак људи који су остали без извора егзистенције. У таквој ситуацији општина Шабац је кренула добрим путем, али без снажног утицаја државе нема ни помака. Многи сматрају да је аграрни буџет за пољопривреду мали и не одговара стварним потребама што је у потпуности тачно. Српски пољопривредни посед је веома уситњен, а српски сељак и даље сваштари, што за последицу има недовољност квалитета, квантитета и континуитета у снабдевању све избирљивијих купаца. Управо због превазилажења ових недостатака аграра треба развијати разне облике повезивања људи који омогућују трансфер знања и стварање пословних односа међу пољопривредницима. Једном речју треба да се удруже у разне асоцијације, ради зближавања и развијања тржишта, каже члан градског већа Петар Лончар из шабачке Дирекције за пољопривреду.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa