Инфо

2. децембар 2021.2. дец 2021.
АГРОЕКОНОМИЈА

Пројекат за конкуретну пољопривреду

Због велике заинтересованости пољопривредника за коришћење бесповратних средстава која се додељују кроз пројекат конкурентне пољопривреде Р. Србије (2.318 пољопривредних произвођача на ранг листи), Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је одлуку да новчана средства буду увећана за додатних 500.000.000 милиона и сада она износе 1.200.000.000 динара
У оквиру “Пројекта за конкурентну пољопривреду Републике Србије“ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за аграрна плаћања до сада је објавила један јавни позив о додели бесповратних средстава и то за пројекте за инвестиције усмерене у унапређење конкурентности примарне биљне производње у области производње воћа, поврћа, грожђа и цвећа.

За спровођење тог првог јавног позива у 2021. години, опредељена су средства у износу од 700.000.000 динара. Међитим, због велике заинтересованости пољопривредника за коришћење бесповратних средстава која се додељују кроз пројекат конкурентне пољопривреде Р. Србије (2.318 пољопривредних произвођача на ранг листи), Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде донело је одлуку да новчана средства буду увећана за додатних 500.000.000 милиона и сада она износе 1.200.000.000 динара. Осим тога, због промена цена у индустрији пољопривредних машина, сви подносиоци пријава на први јавни позив, износ тражених инвестиција могу, уколико је то неопходно, променити уз адекватно образложење кроз пословни план. Дозвољен износ измене је увећање за 10% и то тако да бруто износ инвестиције и даље не буде већи од 50.000 евра.

Такође, ускоро се очекује и објава другог јавног позива у оквиру пројекта за конкурентну пољопривреду у Р. Србији и то за пројекте за инвестиције усмерене у унапређење конкурентности примарне сточарске производње у области производње млека, меса, у области пчеларства и аквакултуре.

Право на коришћење бесповратних средстава има: физичко лице – носилац комерцијалног пољопривредног газдинства, предузетник и привредно друштво који су уписани у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу.

Бесповратна средства намењена по другом јавном позиву биће усмерена на пољопривредне произвођаче који имају пољопривредно газдинство мањег капацитета производње. Односно, пољопривредно газдинство остварује право на коришћење бесповратних средстава ако:
- у Регистру има пријављен одговарајући сточни фонд (податке о врсти животиња и броју газдинства (HID) на којима се држе или узгајају);
- у зависности од врсте производње на пољопривредном газдинству има:
(1) за инвестиције које се односе на производњу крављег млека, до највише 19 млечних крава,
(2) за инвестиције које се односе на производњу меса, укупни капацитет објекта уписаног у Регистар објеката, односно Регистар одобрених објеката, у складу са законом којим се уређује ветеринарство, и то: до највише 19 говеда и/или до највише 149 оваца и коза и/или до највише 29 крмача и/или до највише 99 товних свиња по турнусу и/или до највише 3,999 бројлера по турнусу и/или до највише 399 товних ћурки по турнусу,
(3) за инвестиције које се односе на пчеларство, од 5 до 1.000 кошница пчела пријављених у Централној бази података о обележавању животиња,
(4) за инвестиције које се односе на аквакултуру, објекат за аквакултуру уписан у Регистар одобрених објеката, у складу са законом којим се уређује ветеринарство.

Минимална вредност прихватљивих трошкова наведених у Пријави за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава не сме бити мања од 20.000 евра у динарској противвредности, а максимална вредност прихватљивих трошкова наведених у Пријави за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава не сме бити већа од 50.000 евра у динарској противвредности.

Бесповратна средства утврђују се у процентуалном износу од 50% од вредности прихватљивих трошкова, укључујући и припадајуће порезе и доприносе за предметну инвестицију, а преостали износ од 50% од укупне вредности прихватљивих трошкова обезбеђује се као кредит пословних банака, са којима министарство надлежно за послове пољопривреде има потписан уговор о пословно-техничкој сарадњи у висини од 40 % и као сопствено учешће корисника у висини од 10 %.

Уз попуњен и потписан образац Пријаве доставља се:
1) уверење о измиреним доспелим обавезама по основу јавних прихода издато од надлежног органа јединице локалне самоуправе;
2) уверење о измиреним доспелим обавезама по основу јавних прихода издато од стране надлежне пореске управе;
3) потврду надлежног органа јединице локалне самоуправе да за предметну инвестицију не користи подстицаје по неком другом основу;
4) попуњен Образац 3 – За тријажу еколошких и социолошких стандарда (есс) у фази подношења пријаве за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава.

Поред наведене документације (опционо) као доказ да испуњава и одређен елемент рангирања, подносилац пријаве доставља и:
1) оверену потврду земљорадничке задруге о чланству, уколико је члан земљорадничке задруге;
2) оверену потврду пословног удружења/кластера о чланству, уколико је члан пословног удружења/кластера;
3) оверену фотокопију сертификата, уколико поседује сертификате за органску производњу, односно GlobalGap;
4) оверену фотокопију дипломе о завршеној средњој школи;
5) оверену изјаву пружаоца стручно-техничких услуга, регионалне пољопривредне стручне и саветодавне службе односно приватног консултанта, о постојању сарадње и пружању струно-техничке подршке у домену производње.
За све додатне информације пољопривредни произвођачи могу се јавити Пољопривредној саветодавној и стручној служби Шабац.
Мр Зоран Бељић Саветодавац за агроекономију

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa