Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Књиге о риболову
Риболов

Књиге о риболову

За све љубитеље риболова, стручне у овој области али и почетнике који теже ка усавршавању, ово су неке од препорука књига које треба прочитати:
,,Рибе и риболов у слатким водама“, Михајла Ристића, својеврсно је дело овог познатог ихтиолога из 1977 године. Како је дуги низ година проучавао рибе и стекао теоријско и практично знање, Михајло је у ову књигу унео најбитније ствари које један риболовац треба да зна и савлада, са посебним акцентом на упознавање рибљих врста, њиховим стаништем и биолошким особинама. Након упознавања са рибама следе корисни савети о механизмима пецања, прибору и начину његовог коришћења, начин чувања уловљене рибе, али и календар риболова…

,,Енциклопедија риболова на рекама и језерима“, Александар Ардељан. Књига садржајно обухвата: основе риболова (детаљан опис прибора за риболов, мамаца за риболов и технике риболова); риболовне терене (приказ 13 амбијеталних целина са 180 риболовних терена на водама Србије); рибљи свет у нашим водама (опис анатомије и физиологије риба и приказ 53 најтипичнијих врста риба у нашим водама) и на крају, неколико практичних савета за припремање јела од риба. (књижаре-vulkan.rs)

,,Рибе и спортски риболов на слатким водама“, Синиша Славнић. Ауро је ову књигу поделио у три целине: у првој целини пронаћићете информације о слатководним рибама, стећи ћете основна знања о њима, њиховом начину живота и специфичностима, а потом ћете се у другој целини упознати са спортским риболовом, његовим врстама, те и свим техникама. Такође, аутор наводи и занимљиве чињенице о туристичком потенцијалу које вам могу бити од користи уколико сте авантуристички настројени и желите да упознате боље наше воде и њихове становнике. Трећа целина резервисана је за највеће кулинарске специјалитете од рибе, као и начине њихове припреме.

ИЗВЕШТАЈ СА ВОДA
У протеклом временском периоду дошло је до изузетног пораста водостаја што отежава спортски риболов. Поред тога, Сава са собом носи грање и велику количину смећа те је на овој реци не препоручује пецање, које је практично немогуће због тренутних услова.
Препорука риболовцима је да иду на околне шљункаре и мирније воде, где се може најчешће пецати штука, уобичајено за овај период године.
Када су технике пецања у питању, препоручује се пецање на варалицу и живе мамце.


,,Тајне риболова 1 и 2“, аутора Дакић Александра представља праву ризницу знања која у две књиге садржи сва неопходна знања како за риболовце почетнике, тако и за оне искусне. Прва књига заокружује знања о методима риболова, техникама примамљивања, врстама риба и различитим техникама припреме бојлија. Друга књига доноси нам неопходна знања о штаповима и мушицама, новим техникама, риболовачким техникама итд…

,,Све о риболову“, Исака Волтона, књига преведена са енглеског језика, једна је од књига са највећим бројем издања на енглеском језику. Ово необично издање није практични водич кроз риболов, већ врло квалитетно прозно дело намењено не само риболову, техникама пецања, већ и уживању и уважавању природе, на коју све чешће заборављамо: ,,Када је 1653. године Волтон први пут објавио књигу „The Compleat Angler“, Енглеска је била руинирана након вишегодишњег грађанског рата: Волтонова вољена англиканска црква је била укинута, његов краљ погубљен, а енглеске природне лепоте уништене ратним дејствима“, додала је Марџори Свон. Управо ове околности су 1651. године инспирисале Томаса Хобса да „природно стање“ човечанства опише као „ратно стање… у ком свако води рат против свих“. Али уместо да се ухвати укоштац са темама као што је бруталност државе или како успоставити ред и поредак, Волтон је написао књигу о радостима и духовној испуњености које проистичу из времена проведеног у природи, бавећи се релативно мирном активношћу, каква је „риболов“ у друштву пријатеља. (laguna.rs)
Ж.П.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa