Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Плодно место за срце биљке
Основна обрада земљишта у интензивној повртарској производњи

Плодно место за срце биљке

Основну обраду треба извести у јесен како би зима уситнила земљиште а влага се боље распоредила. Ако се из неких разлога мора урадити у пролеће дубина обраде је15-20 цм не дубља или без превртања земљишта
Под основном обрадом подразумевамо дубоку обраду земљишта у којем се развија највећи део корена биљака и као депо макро и микро елемената потребних за вегетативни период дате културе.
Циљ основне обраде је:

1.Стварање растреситог, биолошки зрелог, што је могуће дубљег слоја земљишта како би се коран што лакше развијао како у дубину тако и ширину. Морамо фигуративно нагласити да је корен срце биљке и да од њега зависи раст и развој. Постоје обраде са превртањем земљишта које се изводе плуговима и обраде без превртања земљишта као и редуковане обраде. Поврће се може гајити и директном сетвом у необрађено земљиште ту не спада интензивна повртарска производња.

Код интензивне производње треба истаћи потребу сарадње са струком то јест праћење плодности земљишта. Основном обрадом се морају унети потребне количине макро елемената за дату културу на жељену дубину. На овај начин коренов систем се правилно развија и ефекат производње је бољи.
Органска ђубрива која су потребна земљишту што због повећања процента хумуса тако и због бољег водно - ваздушног режима земљишта. Препоручљиво је уношење у пред култури по могућству ратарске производње.

Органска ђубрива која су потребна земљишту што због повећања процента хумуса тако и због бољег водно - ваздушног режима земљишта


Како је повртарство праћено интензивнијим наводњавањима што проузрокује сабијање орничног слоја, а како би се то избегло препоручује се подривање бар на 3-4 године. Подривањем се ствара дубљи акумулациони слој за преко потребну влагу. На разриваним земљиштима, атмосферска као и влага додата заливањем брже и равномерније се распореде у зони корена.

Треба истаћи да основна обрада редукује популацију корова, патогених микро организама као и део штетних инсеката. Економски гледано скупља је оваква обрада у поређењу са другим наведеним начинима али гледано на ефекат продуженог деловања на наредне усеве ефикасност је јако слична.
Основну обраду треба извести у јесен како би зима уситнила земљиште а влага се боље распоредила. Ако се из неких разлога мора урадити у пролеће дубина обраде је15-20 цм не дубља или без превртања земљишта. Пре основне јесење обраде могуће је извршити поправке земљишта дате препоруком и треба нагласити да су цене материјала за поправку мале у односу шта се добије. Узорана земља током јесени и зиме накупи довољно влаге за летњи период, а мразеви истопе грудве и униште мноштво штеточина и корова у земљишту.
Дипл. Инж. Јован Сушић ПССС Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa