Инфо

9. децембар 2021.9. дец 2021.
Мапирање простора за младе
ПЕТА СЕДНИЦА САВЕТА МУО

Мапирање простора за младе

Седници Савета присуствовали су :Владан Красавац, начелник Мачванског управног округа, Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС-а,преставници градова и општина са подручја Мачванског управног округа и медији. Тема седнице било је ”Представљање Пројекта ОПЕНС, са акцентом на мапирање простора за младе у локалним самоуправама Мачванског управног округа”, а известилац Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС-а.

На самом почетку начелник Владан Красавац је истакао значај теме о којој ће се разговарати јер је брига о младима и њиховом организовању један од приоритета Владе Републике Србије.

-Функционисање омладинских организација у локалним самоуправама, реализација развојних пројеката, размена искустава у овој области, учешће у различитим конкурсима у земљи и иностранству су нека од питања којима ћемо се бавити у наредном периоду. Тема је започета још у јулу месецу ове године када је са начелницима Управних округа са подручја Војводине и уз учешће Колубарског и Мачванског управног округа у Новом Саду представљен пројекат о коме данас разговарамо. Циљ је израда Студије изводљивости са мрежом омладинских центара у Републици Србији- истакао је Красавац.

У име домаћина присутне је поздравио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице. Изнео је активности Канцеларије за младе града Лознице, истичући да су млади приоритет наше Владе и председника,па су у Лозници они укључени у све сфере друштвеног живота.

-Канцеларија за младе основана је пре 14 година,а уз помоћ градоначелника Лознице и Италијанске владе изграђен је Омладински центар где се налази и канцеларија за младе са бројним садржајима. Лознички млади су били у Саветодавном одбору када се доносила Нацинална стратегија за младе и Акциони програм за реализацију Националне стратегије, а као награда за континуиран рад за унапређење положаја младих канцеларија је добила награду “Млад град”, а касније и једно специјално признање. Кроз канцеларију је прошло на хиљаде младих у различитим програмима неформалног образовања. Велики је број волонтера, а организоване су и посете многим земљама. Реализује се један јединствени програм у Србији “Лозница најбољима”, намењен најбољим студентима факултета, како би се задржали у Лозници, а они који су отишли да се врате у свој град. За ове младе људе обезбеђено је запослење и додатна средства како би се ангажовали на одређеним пројектима. Председница Владе је уручила решења за 18 лица који су примљени у радни однос и који су добили средства за одређене пројекте.

Њихов задатак је да подигну квалитет услуга у институцијама у којима су ангажовани, а све у интересу наших грађана. Пре три године,по угледу на Петницу, а уз помоћ Владе Републике Србије и градоначелника изградили су научно образовни културни центар у Тршић, за изучавање друштвених наука у коме је младима из свих крајева наше земље и дијаспоре омогућено да на квалитетан начин могу да изучавају наш језик и културу. Лозница је локална самоуправа која има озбиљан однос према младима, што се види из дугогодишњих активности које се према младима и за младе предузимају. Постоји спремност да се искуства које је град Лозница стекао у овој области поделе са другим локалним самоуправма, али и да се стекну нова сазнања која ће се користити у наредном периоду- истакаоје Ђокић.

-ОПЕНС је у периоду од 2016.до 2020.године реализовао пројекат од Националног значаја за Републику Србију који је за циљ имао реализацију активности из апликације града Новог Сада којом је град понео титулу Омладинске престонице Европе 2019.године у конкуренцији пет европских градова. Од 2016 до 2020.године прикупљено је седам милиона евра за реализацију програма који су спрведени кроз велики број активности у Новом Саду, Републици Србији,а ли и интернационално. Реализацијом пројекта досегнуто је преко три милиона младих, имплементирано преко три хиљаде активности и остварено преко 185 партнерстава са различитим организацијама и институцијама. Различити програми који су организовани остварили су значајан финасијски ефекат у буџет локалне заједнице, па је улагање у младе економски исплативо кроз приходе који се остварују по различитим основама. На овај начин изграђена је нова зграда Омладинског центра у Новом Саду, површине 950 квадратних метара, која је 12.августа ове године свечано пуштена у рад. Од тада до данас преко 10.000 младих је прошло кроз Омладински центар, кроз различите програме.За локалне самоуправе је потребна подршка са националног нивоа, како би се објекти који нису у функцији определили за потребе младих и адаптирали за ту намену.И град- изјавио је Вукашин Гроздановић координатор ОПЕНС-а.

Од 2020. године уз подршку Министарства омладине и спорта започете су активности везан за сагледавање стања у локалним самоуправама по питању простора за омладински активизам. Послати су упитници свим локалним самоуправма, као полазна основа за сагледавање стања и отпочињање решавања питања од значаја за успостављање просторних капацитета неопходних за одржавање програма за младе.Формирана је и Радна група за креирање стандарда рада омладинских клубова центара са идејом да се сагледа шта све постоји и како се може унапредити будући рад. Укључене су и бројне друге организације како би се добила потпуна слика и израдио квалитетан кровни документ. Након добијања података са терена информисаће Министарство омладине и спорта и Владу Републике Србије, без чије помоћи се неће моћи реализовати организовање мреже омладинских центара у Србији. Од наредне године у плану је пилот пројекат за четири до пет јединица локалне самоуправе, које ће добити подршку са националног нивоа за обезбеђење простора за младе, како би се омогућило младима да јачају свој капацитет.

Говорило се и о могућностима локалних самоуправа за изградњу станова за младе како би се након школовања задржали у својим срединама. Корисно би било у локалним самоуправама размотрити постојање земљишта на коме би се градили станови за младе, по узору на пројекат градње станова за припаднике служба безбедности.

Након упознавања са начином рада ОПЕНС-а и активностима које се реализују представници локалних самоуправа представили су стање у својој средини.

Дејан Живановић ,саветник за послове културе и информисања у Градској управи града Шапца,поздравио је присутне и навео активности које град Шабац реализује везано за потребе младих. Град Шабац спроводи одређене социјалне услуге према младима. Поред већ набројаних додаје још ученичке и студентске стипендије које град додељује, превоз ученика основних и средњих школа, вантелесну оплодњу заинтересованим паровима и бројне друге активности. Млади су узрасна категорија од 15 до 30 година. Реализује се и услуга личног пратиоца, намењена деци,односно узрасту до 15 година,а постоји и Установа за младе са поремећајима у развоју у Богосавцу, намењена младима од 15 до 30 година .Од доношења Закона о младима град Шабац је отворио канцеларију за младе. Није било финасијске подршке за отварање Омладинског центра,што би било изузетно корисно. Констатује да постоји диспропорција у односу на град Лозницу када је у питању број становника и број запослених лица који се баве питањима младих.У Шапцу, који броји око 116.000 становника радно ангажовано је једно лице,а у Лозници која има 79.000 становника послове обављају два лица стално запослена и два приправника.

Канцеларија за младе у граду Шапцу налази се у Културном центру и доступна је свима. С обзиром да у Шапцу немају Центар за младе ,користе се Центар за стручно усавршавање и Тренинг центар за потребе младих. До 2020.године постојао је и Стартит центар за који је град финансирао трошкове и који је био доступан удружењима грађана током целе године.У Шапцу су удружења углавном окренута социјалној политици, па наводи два удружења “Каритас” и “Асоцијацијуа Дуга “.У сфери омладинског организовања остали су мало ускраћени, јер је изостала институционална подршка од стране градског руководства. Град Шабац спроводи активности које су законом одређене за младе, спроводи Локални акциони план има канцеларију за младе,немају Омладински центар, али Центар за стручно усавршавање користе и млади.

Мишљења је да је интересантна идеја изградње станова за младе ,а град може да определи земљиште за ову намену. Наводи да око половина становника Шапца живи у граду, а друга половина је на сеоском подручју. Шабац има три рејона и то шабачку Посавину, шабачку Поцерину и шабачку Мачву. Постојала је идеја да се у сваком од ових регија направи по један центар за младе. Тренутно се реконструише зграда Дома културе на Мишару са око 1000 квадрата, где ће се простор користити и за младе. Истиче проблем који је присутан у свим срединама, а то је одлазак младих након завршетка факултета. Наводи да је једна од особености нашег краја то што села нису ушорена као што је то у случају Војводини, већ су то села малског типа. Веома је тешко обезбедити услове за сваки део села , пут, интернет...па су потребна и велика финансијска средства. У школама у тим селима је мали број ђака,а школски објекти су уређени и обновљени.
Кабинет начелника МУО Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa