Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
Уђи у моје ципеле
Међународна трибина

Уђи у моје ципеле

На дан особа са инвалидитетом, 3. децембра, у Анексу Библиотеке шабачке, одржана је Трибина са међународним учешћем: ,,Важност и улога библиотекара у препознавању различитости и унапређењу живота и образовања особа са сметњама у развоју и инвалидитетом“. Организатор овог стручног скупа била је ОШ „Свети Сава“ Шабац, а подршку у реализацији пружили су: Друштво школских библиотекара Србије, ЈУ Народна библиотека Филип Вишњић из Бијељине, Библиотека Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Центар за самостални живот особа са инвалидитетом Србије и Црвени крст Шабац.

Како стоји у каталогу ЗУОВ-а где је извршена акредитација скупа који носи два бода стручног усавршавања, циљ овог догађаја је информисање и оснаживање библиотекара и осталих лица из образовно-васпитног система да унапреде свој рад са особама са сметњама у развоју и инвалидитетом у циљу обезбеђивања инклузије, диверзитета и квалитетније услуге, како школских, тако и јавних библиотека.

Трибину је отворила директорка Библиотеке шабачке Јелена Јовановић Подгорац, затим је све присутне поздравио Небојша Цвејић испред матичне службе, Катарина Томић испред организатора, Мирјана Радовановић Пејовић испред Друштва школских библиоткеара Србије и директорка Народне библиотеке из Бијељине, Жељана Арсеновић. У првом делу трибине Аца Перић је одржао презентацију ,,Уђи у моје ципеле’’ - Бонтон понашања према особама са инвалидитетом, па је даље о начину организације и рада одељења за слепе и слабовиде у јавној библиотеци говорила Петра Рајковић, библиотекар из ЈУ Народне библиотеке Филип Вишњић из Бијељине.



Трибину је закључила својим предавањем мр Сњежана Галинац, стручни сарадник-библиотекар у библиотеци Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, на тему: Библиотекар као партнер образовно-васпитном систему (примери из праксе). Модератор и реализатор трибине била је Александра Вуковић Курдулић, стручни сарадник – библиотекар у ОШ „Свети Сава“ Шабац која нам је саопштила да је на трибини било преко 150 учесника из целе Србије од којих је одређени број пријављених пратио уживо, а остали путем стриминга.

Узевши у обзир одличне коментаре и високе оцене учесника, а уједно и сјајне утиске свих предавача, уверили смо се у неопходност оваквих догађаја који су ујединили библиотекаре јавних установа и школске библиотекаре у важној мисији да заједнички делујемо на креирање једног отвореног друштва које прихвата различитости и промовише једнаке вредности за свакога без разлике, закључују организатори скупа.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa