Инфо

16. децембар 2021.16. дец 2021.
НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У ОПШТИНИ БОГАТИЋ

Топла вода мења угаљ

Реализацијом пројекта система даљинског грејања, годишња уштеда на енергентима је између 100 и 150 хиљада евра. Осим што је замењена предходна „прљава технологија“, дат је и значајан допринос заштити животне средине
Захваљујући првом систему даљинског грејања у Србији, који је недавно прорадио у Богатићу, учињена је велика енергетска уштеда али што је исто тако важно на веома добар начин заштићена природна околина.

У конкретном случају ради се о коришћењу геотермалне енергије за загревање више јавних установа у централном делу ове варошице, чија је перјаница одувек била здрава животна околина.

Подсећања ради, топла вода је пре три деценије пронађена у утроби плодне мачванске оранице. У сврху даљих научних истраживања направљено је у овом крају више истражних бушотина, а неке од њих су проглашене и за експлоатационе. Ипак ова врста, јефтине енергије, дуго је отицала у неповрат. Као важан енергент коришћен је угаљ и за то је локална самоуправа издвајала сваке године велика стедства. Геотермална енергија, откривена у овом крају, често је служила и као поштапалица многим политичарима у предизборним кампањама. Значајна али неискоришћена могућност.

Сва научна истраживања указивала су на велике, скривене, економске потенцијале. И коначно то је реализацијом пројекта грејања јавних објеката, потврђено. У Богатићу су боравили водећи стричњаци за ову врсту енергије али и представници Министарства за енергетику. У разговорима са представницима општине Богатић, потврђени су ранији научни резултати.

Реализацијом пројекта система даљинског грејања, годишња уштеда на енергентима је између 100 и 150 хиљада евра. Осим што је замењена претходна „прљава технологија“, дат је и значајан допринос заштити животне средине.

Примера ради уз замену дотрајале столарије и укупну изолацију зграде осмогодишње школе у Богатићу, која је и највећа у овој општини, постигнути су изузетни резултати на уштеди енергије, њеној нешкодљивој обнови уз заштиту природне средине. Корисници овог простора кажу да им је грејање на топлу воду знатно прихватљивије, а исто мишљење деле и у локалној самоуправи.

Тиме је учињен само мали корак у правцу експлоатације велике количине ове јефтине алтернативне енергије коју проглашавају, између осталих енергијом будућности, а могућности њеног већег коришћења и даље су отворене.

Слично се може рећи и за енергију сунца. Соларни панели полако али сигурно освајају и мачванске кровове. Позитивни примери за сада јесу усамљени, а могућности велике.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa